Syrová strava je u nás stále populárnější. Možná i proto je hitem letošních Vánoc nepečené raw cukroví. Svezete se také na této módní vlně? Máme pro vás jednoduché recepty. V hlavní roli mák, datle a kokos!
Ať už si o raw cukroví myslíte cokoli, nesporné výhody rozhodně má. Je mnohem zdravější než česká vánoční klasika, protože na jeho výrobu nepotřebujete kila cukru. Navíc před troubou neprostojíte důlek. Nemusíte totiž čekat, až dobroty změknou! Tři inspirace na zdravé mlsání jsou tady.
Datlové koule
Budete potřebovat:
-
1 lžičku skořice
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 hrnek datlí bez pecek
- 1 hrnek mletého kokosu
- 1 hrnek jáhlové mouky
Postup: Datle prožeňte v mixéru, a když budou pořádně rozdrcené, přidejte ostatní ingredience. Vytvořte v dlani menší koule, které následně obalíte v kokosu. Pokud chcete mít na kontrast dvě barvy cukroví, obalovat můžete také v kakau.
Makové placičky
Budete potřebovat:
- 250 gramů máku
- 150 gramů lískových oříšků
- 150 gramů kokosu
- 40 mililitrů vody
- 1 lžičku skořice
- trochu medu na oslazení
Postup: Rozemelte ořechy a přidejte mák, skořici, vodu. Vše důkladně promíchejte. Oslaďte medem, znovu promixujte a „uplácejte“ placičky o hmotnosti přibližně 15 gramů. Ty pak posypte kokosem nebo lískovými oříšky.
Kokosové koláče s makovou náplní
Budete potřebovat:
-
1 šálek pohanky
- 1 šálek sezamových semínek
- 1 šálek kokosu
- půl lžičky hřebíčku
- 1 lžičku skořice
- půl šálku kokosového mléka
Na náplň:
- půl šálku máku a stejné množství mandlového mléka
Postup: Kokos i pohanku rozemelte, přidejte kokosové mléko, koření a celá sezamová semínka. Vše promíchejte a ze vzniklého těsta vyválejte placku. Z ní buď za pomocí vykrajovátka udělejte kolečka, nebo v ruce uplácejte malé placky. Následně připravte náplň spojením zmíněných surovin a navrstvěte ji na koláčky. Může ihned konzumovat, takže pozor, ať tahle dobrota do Vánoc vydrží!
Sledujte nás na sociálních sítích: