Nechce se vám vymýšlet, co dnes uvařit? A navíc po vánočních svátcích otáčíte každou korunu? Venku je chladno, základní suroviny doma jistě máte, proč tedy nezkusit vajíčkovou či smetanovou polévku? I další tipy vás zahřejí nejen u srdce!
Některé recepty jsou téměř už historické, ale to ještě neznamená, že nemohou mít úspěch i v moderní době. Tyto jednoduché dobroty potěší chuťové buňky nejednoho strávníka. A pokud nemáte času nazbyt, jejich rychlou přípravu uvítáte s otevřenou náručí!
Smetanová polévka
Budete potřebovat:
- ¼ litru kyselé smetany
- 1 lžíci tuku
- 2 lžíce mouky
- 4 vejce
- sůl
- kmín a bobkový list
Postup: Vytvořte bledou jíšku a zalijte ji studenou vodou. Následně ochuťte solí i kořením a povařte zhruba 15 minut. Přilijte smetanu s trochou mouky a nechte přejít varem. Do polévky pak s veškerou opatrností sázejte celá vejce, aby se nerozběhla. Odstavte ze sporáku, dokud bílky neztuhnou. Podávat můžete s chlebem nebo se zvlášť vařenými brambory.
Vajíčková polévka
Budete potřebovat:
-
3 lžíce krupice nebo hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 lžíci másla
- sůl
- petržel
Postup: Upražte buď mouku, nebo krupici (na omastku). Přimíchejte do ní vejce, až za stálého míchání ztuhnou. Přidejte odpovídající množství horké vody a povařte. Hotovou polévku dochuťte petrželkou a může se servírovat.
Ovesná polévka
Budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 4 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíci sádla
- sůl
- majoránku a česnek
Postup: Osmažte najemno nakrájenou cibuli, nasypte ovesné vločky a upražte je dorůžova. Dejte pozor, přílišnou úpravou by mohly zhořknout. Teprve potom zalijte vodou, osolte, povařte a na závěr okořeňte majoránkou a česnekem. Polévka vám bude chutí trochu připomínat zabíjačkovou – jen s tím rozdílem, že u plotny strávíte o poznání méně času!
Kroupová polévka
Budete potřebovat:
- 1 šálek krup
- 2 lžíce másla
- ½ celeru
- 2 žloutky
- sůl
- petržel
Postup: Kroupy properte a předem namočte, aby se rychleji uvařily. Duste jen s malým množstvím vody a trochou másla, občas mírně podlijte. Přidejte sůl i oloupaný celer, zalijte vodou a vařte doměkka. Polévku pak sceďte a přimíchejte žloutky a petrželku. Dobrou chuť!
Sledujte nás na sociálních sítích: