Prostreno.cz

Tipy na levnou večeři. Staročeské polévky chutnají stále

Nechce se vám vymýšlet, co dnes uvařit? A navíc po vánočních svátcích otáčíte každou korunu? Venku je chladno, základní suroviny doma jistě máte, proč tedy nezkusit vajíčkovou či smetanovou polévku? I další tipy vás zahřejí nejen u srdce!

Některé recepty jsou téměř už historické, ale to ještě neznamená, že nemohou mít úspěch i v moderní době. Tyto jednoduché dobroty potěší chuťové buňky nejednoho strávníka. A pokud nemáte času nazbyt, jejich rychlou přípravu uvítáte s otevřenou náručí!

Smetanová polévka

Budete potřebovat:

  • ¼ litru kyselé smetany
  • 1 lžíci tuku
  • 2 lžíce mouky
  • 4 vejce
  • sůl
  • kmín a bobkový list

Postup: Vytvořte bledou jíšku a zalijte ji studenou vodou. Následně ochuťte solí i kořením a povařte zhruba 15 minut. Přilijte smetanu s trochou mouky a nechte přejít varem. Do polévky pak s veškerou opatrností sázejte celá vejce, aby se nerozběhla. Odstavte ze sporáku, dokud bílky neztuhnou. Podávat můžete s chlebem nebo se zvlášť vařenými brambory.

Vajíčková polévka

Budete potřebovat:

Postup: Upražte buď mouku, nebo krupici (na omastku). Přimíchejte do ní vejce, až za stálého míchání ztuhnou. Přidejte odpovídající množství horké vody a povařte. Hotovou polévku dochuťte petrželkou a může se servírovat.

Ovesná polévka

Budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 4 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíci sádla
  • sůl
  • majoránku a česnek

Postup: Osmažte najemno nakrájenou cibuli, nasypte ovesné vločky a upražte je dorůžova. Dejte pozor, přílišnou úpravou by mohly zhořknout. Teprve potom zalijte vodou, osolte, povařte a na závěr okořeňte majoránkou a česnekem. Polévka vám bude chutí trochu připomínat zabíjačkovou – jen s tím rozdílem, že u plotny strávíte o poznání méně času!

Kroupová polévka

Budete potřebovat:

  • 1 šálek krup
  • 2 lžíce másla
  • ½ celeru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • petržel

Postup: Kroupy properte a předem namočte, aby se rychleji uvařily. Duste jen s malým množstvím vody a trochou másla, občas mírně podlijte. Přidejte sůl i oloupaný celer, zalijte vodou a vařte doměkka. Polévku pak sceďte a přimíchejte žloutky a petrželku. Dobrou chuť!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Valentýnské tousty

15min
(20 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba