Štíhlá, silná a krásná do plavek? Nemusíte se spoléhat jen na fádní saláty a polévky, inspirujte se středomořskou kuchyní. S těmito italskými pokrmy vám shazování kil půjde samo a s chutí!
Už máte dost všech těch ohraných dietních receptů nebo prostě jen potřebujete načerpat inspiraci pro své příští kulinářské tvoření? Přivřete oči, tohle přichází z jihu…
Polévka minestrone s pečenými rajčaty (jedna porce 240 kcal)
Potřebujete:
- 600 gramů míchané zeleniny (cuketa, pórek, zelené fazole, naťový celer, mrkev)
- 1 horkou bramboru
- 1 a 1/4 litru zeleninového nebo masového vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo dřeni
- 1 větvičku tymiánu
- 1 bobkový list
- 200 gramů cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
Postup: Veškerou zeleninu pokrájejte na plátky, proužky nebo kousky. Dejte ji do hrnce, přidejte vývar, protlak, tymián a bobkový list. Polévku vařte přikrytou na mírném plameni asi tak 15 minut (dokud nezměkne), ale pozor, na druhou stranu nesmí být až příliš měkká.
V mezičase předehřejte gril v troubě. Rajčata omyjte, rozpulte a dejte do formy na pečení. Česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte s olejem. Přidejte sůl a pepř a rozdělte ho na rajčata. Posypte sýrem a dejte pod gril asi tak na šest minut „opalovat se“. Polévku ochuťte solí a pepřem, rozdělte do hlubokých talířů, naaranžujte do nich rajčátka a nakapejte olej z pečicí formy.
Pokud si budete chtít pochutnat jako praví Italové, připravte ještě pesto, které si každý host u stolu nabírá podle chuti a přidává ho do polévky. Na něj potřebujete svazek rukoly, 1 stroužek česneku, 50 gramů piniových semínek a 50 mililitrů olivového oleje. Po umixování všech těchto ingrediencí se přidá strouhaný parmazán a sůl s pepřem.
Kuřecí prsíčka alla diavola (jedna porce 385 kcal)
Potřebujete:
- 4 kuřecí prsa
- 4 větvičky šalvěje
- 4 větvičky rozmarýnu
- 4 větvičky tymiánu
- 4 sušené chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 1/2 citronu
- 1 lžičku semínek fenyklu
- sůl
- 6 lžic olivového oleje
Postup: Kuřecí prsíčka omyjte a osušte. Bylinky také omyjte, osušte, lístky otrhejte a s chilli papričkami najemno nasekejte. Taktéž citron „prožeňte“ pod proudem vody, vymačkejte z něj šťávu a najemno nasekejte i trochu kůry.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, bylinky, chilli papričky, česnek a kůru z citronu smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi citronové šťávy, fenyklovými semínky, solí a olivovým olejem. Připravte si pečicí formu, dejte do ní kuřecí prsa a přelijte kořenící směsí. (Příště můžete nechat kuřecí maso v této směsi dvě hodiny marinovat.) Pečte zhruba 20 minut a poté ještě na chviličku zapněte gril a maso nechte zhnědnout. Podávejte s brambory na rozmarýnu.
Ryba na česneko-rozmarýnovém oleji (jedna porce 295 kcal)
Potřebujete:
- 4 stroužky česneku (velké)
- 4 větvičky rozmarýnu
- 4 rybí filé (pražma, mořský vlk…)
- 4 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř
- 5 lžic olivového oleje
Postup: Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Rozmarýn opláchněte, otrhejte ho a nasekejte. Rybí filé omyjte, osušte, pokapejte šťávou z citronu, osolte a opepřete. Olej ohřejte na velké pánvi. Na mírném plameni poduste česnek a rozmarýn, filé opečte z každé strany jednu až dvě minuty. Ohřejte talíře a rybu na nich zakápněte olejem.
Fenyklový salát s pomeranči (jedna porce 200 kcal)
Potřebujete:
- 2 hlávky fenyklu
- 2 pomeranče
- 1 červenou cibulku
- 1 lžičky fenyklových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce černých oliv
Postup: Fenykl omyjte, očistěte a otrhejte. Hlávky rozpulte a nastrouhejte na plátky. Dále oloupejte pomeranče, nakrájejte je a rozčtvrťte. Dejte si pozor, aby vám neutekla unikající šťáva. Cibuli oloupejte, taktéž rozčtvrťte a nakrájejte na proužky.
Fenyklová semínka lehce osmahněte bez oleje a roztlučte ve hmoždíři. Smíchejte fenykl se šťávou z pomeranče a citronu, přidejte sůl a pepř. Poté vešlehejte olivový olej (vznikne krémová omáčka). Nakonec smíchejte plátky fenyklu, cibuli a omáčku a dejte na talíře. Navrch přidejte pomeranče a olivy. Dobrou chuť!
Zdroj: www.essendtrinken.de, www.fitnessfood.com
Sledujte nás na sociálních sítích: