Prostreno.cz

Inspirace z italské kuchyně, po které nepřiberete

Štíhlá, silná a krásná do plavek? Nemusíte se spoléhat jen na fádní saláty a polévky, inspirujte se středomořskou kuchyní. S těmito italskými pokrmy vám shazování kil půjde samo a s chutí!

Už máte dost všech těch ohraných dietních receptů nebo prostě jen potřebujete načerpat inspiraci pro své příští kulinářské tvoření? Přivřete oči, tohle přichází z jihu…

Polévka minestrone s pečenými rajčaty (jedna porce 240 kcal)

Potřebujete:

  • 600 gramů míchané zeleniny (cuketa, pórek, zelené fazole, naťový celer, mrkev)
  • 1 horkou bramboru
  • 1 a 1/4 litru zeleninového nebo masového vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku nebo dřeni
  • 1 větvičku tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 200 gramů cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu

Postup: Veškerou zeleninu pokrájejte na plátky, proužky nebo kousky. Dejte ji do hrnce, přidejte vývar, protlak, tymián a bobkový list. Polévku vařte přikrytou na mírném plameni asi tak 15 minut (dokud nezměkne), ale pozor, na druhou stranu nesmí být až příliš měkká.

V mezičase předehřejte gril v troubě. Rajčata omyjte, rozpulte a dejte do formy na pečení. Česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte s olejem. Přidejte sůl a pepř a rozdělte ho na rajčata. Posypte sýrem a dejte pod gril asi tak na šest minut „opalovat se“. Polévku ochuťte solí a pepřem, rozdělte do hlubokých talířů, naaranžujte do nich rajčátka a nakapejte olej z pečicí formy.

Pokud si budete chtít pochutnat jako praví Italové, připravte ještě pesto, které si každý host u stolu nabírá podle chuti a přidává ho do polévky. Na něj potřebujete svazek rukoly, 1 stroužek česneku, 50 gramů piniových semínek a 50 mililitrů olivového oleje. Po umixování všech těchto ingrediencí se přidá strouhaný parmazán a sůl s pepřem.

Kuřecí prsíčka alla diavola (jedna porce 385 kcal)

Potřebujete:

  • 4 kuřecí prsa
  • 4 větvičky šalvěje
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 4 větvičky tymiánu
  • 4 sušené chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 citronu
  • 1 lžičku semínek fenyklu
  • sůl
  • 6 lžic olivového oleje

Postup: Kuřecí prsíčka omyjte a osušte. Bylinky také omyjte, osušte, lístky otrhejte a s chilli papričkami najemno nasekejte. Taktéž citron „prožeňte“ pod proudem vody, vymačkejte z něj šťávu a najemno nasekejte i trochu kůry.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, bylinky, chilli papričky, česnek a kůru z citronu smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi citronové šťávy, fenyklovými semínky, solí a olivovým olejem. Připravte si pečicí formu, dejte do ní kuřecí prsa a přelijte kořenící směsí. (Příště můžete nechat kuřecí maso v této směsi dvě hodiny marinovat.) Pečte zhruba 20 minut a poté ještě na chviličku zapněte gril a maso nechte zhnědnout. Podávejte s brambory na rozmarýnu.

Ryba na česneko-rozmarýnovém oleji (jedna porce 295 kcal)

Potřebujete:

  • 4 stroužky česneku (velké)
  • 4 větvičky rozmarýnu
  • 4 rybí filé (pražma, mořský vlk…)
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 5 lžic olivového oleje

Postup: Česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Rozmarýn opláchněte, otrhejte ho a nasekejte. Rybí filé omyjte, osušte, pokapejte šťávou z citronu, osolte a opepřete. Olej ohřejte na velké pánvi. Na mírném plameni poduste česnek a rozmarýn, filé opečte z každé strany jednu až dvě minuty. Ohřejte talíře a rybu na nich zakápněte olejem.

Fenyklový salát s pomeranči (jedna porce 200 kcal)

Potřebujete:

  • 2 hlávky fenyklu
  • 2 pomeranče
  • 1 červenou cibulku
  • 1 lžičky fenyklových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce černých oliv

Postup: Fenykl omyjte, očistěte a otrhejte. Hlávky rozpulte a nastrouhejte na plátky. Dále oloupejte pomeranče, nakrájejte je a rozčtvrťte. Dejte si pozor, aby vám neutekla unikající šťáva. Cibuli oloupejte, taktéž rozčtvrťte a nakrájejte na proužky.

Fenyklová semínka lehce osmahněte bez oleje a roztlučte ve hmoždíři. Smíchejte fenykl se šťávou z pomeranče a citronu, přidejte sůl a pepř. Poté vešlehejte olivový olej (vznikne krémová omáčka). Nakonec smíchejte plátky fenyklu, cibuli a omáčku a dejte na talíře. Navrch přidejte pomeranče a olivy. Dobrou chuť!

Zdroj: www.essendtrinken.de, www.fitnessfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba