Máme pro vás další oblíbené pomazánky našich babiček. Pamatujete z dětství třeba na drožďovou? I následující pomazánky jsou jednoduché a nenáročné na suroviny. Zavzpomínejte na staré časy a prázdniny u babičky, možná vám některá připomene dětství.
Babičky nedělaly jen chleba se sádlem a tvaroh s pažitkou, vyzkoušejte i tyto tradiční pomazánky z kuchařských knih našich babiček a prababiček.
Liptovský sýr
Budete potřebovat:
- 20 dkg brynzy
- 10 dkg másla
- 1 sladkokyselou okurku
- 1 lžičku kaparů
- špetka sladké papriky
- kmín mletý
- 1/4 lžičky plnotučné hořčice
- 1 malou cibuli
- sůl
Postup: Čerstvou brynzu smíchejte s máslem a hořčicí. Přidejte nakrájenou cibulku a sekané kapary. Nakonec přidejte sladkou papriku, kmín a sůl podle chuti. Podávejte s čerstvým pečivem a ozdobte plátkem kyselé okurky.
Pěna z roquefortu
Budete potřebovat:
- 15 dkg másla
- 15 dkg sýra typu roquefort
- 60 ml smetany ke šlehání
Postup: Máslo utřete se sýrem. Šlehačku vyšlehejte a opatrně ji vmíchejte do směsi másla a sýra. Vzniklou pěnou můžete plnit slané zákusky nebo jimi slepit slané krekry.
Drožďová pomazánka
Co budete potřebovat:
- 5 dkg tuku
- 5 dkg cibule
- 5 dkg droždí
- 2 lžíce strouhanky
- 750 ml mléka
- 1 vejce
- sůl
Postup: Na tuku zpěňte jemně nakrájenou cibulku a ihned přidejte rozdrobené droždí, zamíchejte a nechte mírně zhnědnout. Poté postupně přilívejte mléko a strouhanku. Naposled přidejte vajíčko a promíchejte, dochuťte solí a nechte zchladnout. Pomazánku podávejte s chlebem a kyselou okurkou.
Tip: Do hotové pomazánky můžete také přidat pár lžiček plnotučné hořčice.
Pomazánka z krémového sýra
Budete potřebovat:
- 2 krémové sýry typu gervais
- 10 dkg oblíbené šunky
- 2 sladkokyselé okurky
- 1 lžičku hořčice
Postup: Šunku a okurky nakrájejte na jemné kostičky a dobře promíchejte se sýrem. Podávejte s čerstvým pečivem.
Tak jakou vyzkoušíte?
Sledujte nás na sociálních sítích: