Vyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení. Ve Francii ho tradičně připravují na svátek Tří králů, ale dokonalou sladkou tečkou za vaším obědem se může stát kdykoli během roku.
Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci.
Francouzský mandlový koláč s překvapením
Potřebujete:
- 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
- 1 žloutek
- vodu
- forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem
Na žloutkový krém:
- 2 žloutky
- 60 g moučkového cukru
- 30 g hladké mouky
- trochu vanilky
- 250 ml polotučného mléka
Na mandlovou náplň:
- 80 g změklého másla
- 4 vejce
- 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
- 100 g moučkového cukru
- malý panák rumu
- pár kapek mandlové esence
Postup:
- Žloutkový krém: Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.
- Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.
- Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.
- Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška) a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.
Zdroj: www.ireceptar.cz, www.essenundtrinken.de
Sledujte nás na sociálních sítích: