Prostreno.cz

Pít alkohol na houby není dobrý nápad

Slyšeli jste o tom, že zapít smaženici pivem je neuvážený hazard se životem, který nekončí dobře? Nevěřte tomu ani za mák. Chmelový mok se naopak jen doporučuje! I pro příznivce vína máme dobrou zprávu…

Po letech bídy a strádání je letošní sezona, co se hub týče, mimořádně vydařená. Potvrzuje to nejen názor mykologů, ale i spokojené obličeje houbařů, kteří se z lesa vracejí zásadně s plnými košíky. Protože hřiby, bedly a lišky se teď skloňují ve všech pádech, spousta lidí řeší, jestli své nalezené úlovky mohou po tepelné úpravě zapít alkoholem. Je tato kombinace povolena, nebo platí za důvod k návštěvě pohotovosti?

Pít, či nepít? To je otázka!

Co si budeme vykládat, houby jsou sice chutné, ale rozhodně nepatří na seznam dobře stravitelných potravin. To je také důvod, proč by se dětem do tří let správně neměly podávat vůbec a seniorům jenom občas – a rozhodně ne před spaním.

Umějí totiž pozlobit žlučník, žaludek i játra kvůli obsaženému nestravitelnému chitinu. To je látka podobná celulóze, ovšem v porovnání s ní je obohacena navíc o dusík a rozkládá se pouze pomocí mikroorganismů. Už to samo o sobě zní docela děsivě, takže pro jedince s citlivým zažíváním by dary lesa jako takové měly zůstat tabu – pro jejich vlastní dobro. Tohle se vás netýká, protože vaše zažívání šlape jako po drátkách? Tak si o alkoholu promluvíme…

Ohnivá voda a smaženice. Je to v pořádku?

Hned na startu je třeba zmínit, že dilema, zda houby zapít metlou lidstva či nikoli, se odvíjí hlavně od toho, jaké konkrétní houby si přinesete domů. Nebezpečí hrozí při požití alkoholu v kombinaci s pokrmy z hnojníku inkoustového a příbuzných druhů. V této houbě se nachází koprin, jenž brání rozkladu ethanolu v organismu, takže dochází k otravě acetaldehydem. Sklenka něčeho ostřejšího se rovněž nevyplácí na halucinogenní houby. Pokud jde o běžně sbírané a lidově oblíbené kousky, tam alkohol v rozumné míře ublížit nemůže.

Bílá pěna a láhev orosená? Dobrý nápad

Třeba takové pivo je vlastně jen ku prospěchu věci. Jemná perlivost „tekutého chleba“ a přítomná chmelová hořčina může naopak popohnat a vylepšit trávení, takže vám po jídle nebude těžko. Platí to také v případě vína, tudíž si deci klidně dopřejte. Ovšem i tady je jasné, že co člověk, to originál – a záleží na každém individuálním jedinci. Důležitá je hlavně umírněnost, ostatně jako vždycky…

Zdroj: www.medicalnewstoday.com/articles/the-effects-of-mixing-mushrooms-and-alcohol





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba