Máte rádi ryby a láká vás vyzkoušet něco nového. Co takhle se poohlédnout po rybě se jménem red snapper, česky se jí říká, chňapal červený. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o rybu červené barvy a tvar jejího těla a ostré ploutve připomínají dobře známého okouna. Chňapal se loví se v severozápadních oblastech Atlantického oceánu od Karolíny až po Mexiko. A za velkou louží je to velmi vyhledávaná ryba. Je opravdu tak chutná?
Chňapal není žádná malá „čudla“, tyto ryby se obvykle loví o délce 60 centimetrů, někteří jedinci se mohou dorůstat až 1 metru. Hmotnost dospělého jedince se pohybuje 20 kilogramů. Má mírně šupinatou kůži, které je zbarvena dorůžova až dočervena. Chňapalové mají pevné, bílé a spíše sušší maso. Ryba obsahuje jen velmi málo kostí, a tak se snadno jí, hodí se pro jakýkoli způsob přípravy, ale nejčastěji se podává pečený.
Výživové hodnoty
Pokud jde o výživu, obsahuje červený chňapal průměrné množství omega-3 mastných kyselin, stejně jako významné množství vitaminu D, E, selenu, hořčíku a draslíku. Pro představu 100 g této ryby obsahuje jen 1% tuku a zároveň 20% bílkovin.
Zdravotní přínosy
Všeobecně ryby a mořské plody jsou to nejlepší, co můžeme našemu tělu dopřát. Důkazem nám mohou být obyvatelé Středozemí, kteří se mohou pyšnit štíhlým pasem a zároveň dlouhověkostí. A jaké přínosy vám nabízí tato ryba…
- Díky vysokému obsahu bílkovin přispívá k redukci hmotnosti
- Preventivně působí před vznikem srdečních chorob díky omega-3 mastným kyselinám
- Antioxidační aktivita přispívá ke snížení rizika oxidačního stresu
- Snižuje riziko vzniku rakoviny a chronických onemocnění
- Podporuje zdraví štítné žlázy
- Zvyšuje produkci bílých krvinek
- Snižuje pravděpodobnost makulární degenerace a rozvoj katarakty
- Posiluje kostní minerální hustotu a tím je i prevencí osteoporózy
- Snižuje krevní tlak a riziko aterosklerózy, koronárních onemocnění srdce a mrtvice
- Stimuluje kognitivní funkce a zlepšuje nervový systém
Pokud se vám dostane chňapal do ruky, rozhodně neváhejte v jeho ochutnání, máme pro vás jednoduchý recept, jak si ho můžete připravit i doma.
Chňapal na citronovém másle
Budete potřebovat:
- 3 filety chňapala
- hladkou mouku
- sůl a pepř
- 4 polévkové lžíce oleje
- 4 polévkové lžíce másla
- 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 polévkové lžíce čerstvě nasekané petrželky
Rybu osolte a opepřete podle chuti, filety obalte jemně v mouce. Na pánvi si zahřejte olej a opékejte ryby z obou stran, až budou zlatavě hnědé. Stačí přibližně 3 minuty z každé strany. Opečenou rybu si odložte na talíř, na pánvičku přidejte máslo a citronovou šťávu, nechte rozpustit a jen minutku povařte. Hotovým sosem polijte opečenou rybu, posypejte petrželkou a ihned podávejte.
Sledujte nás na sociálních sítích: