Nudí vás už pořád dokola ty stejné druhy zeleniny? Zkuste se zaměřit na klasické české jarní pochoutky z trhů nebo přímo ze zahrádky. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitaminy a minerály. Zaměřte se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit!
Jak jsou na tom tyto druhy zeleniny s prospěšnými látkami?
Spousta chuti i vitaminů
Sice malá kulička, ale zato plná vitaminů, tak by se dala charakterizovat ředkvička. Co se týče minerálů, obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitaminy C, K a skupiny B.
Známým mýtem je, že mrkev zlepšuje zrak, odborníci ale upozorňují, že oční problémy pojídání zeleniny nevyřeší. Na druhou stranu v sobě ale mrkev skrývá řadu jiných benefitů, a proto bychom si ji měli dopřávat pravidelně. Lze z ní získat vitaminy A, C nebo zinek. Díky betakarotenu funguje také jako přírodní solárium.
A jak je na tom špenát? Sice vám po něm opravdu nevyrostou bicepsy, ale je prospěšný díky draslíku, hořčíku, kyselině listové či vitaminům E, K a C.
Až pro tuto zeleninu zamíříte do obchodu, dejte si pozor na její kvalitu, kterou může spolehlivě garantovat označení zkratkou BIO. Certifikované logo biozebry či zeleného biolistu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách či mrkvi nebudou stopy chemických hnojiv a postřiků. Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí, ale naopak pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu.
Nebojte se experimentovat
Jak dodat výše zmíněným druhům zeleniny nový chuťový rozměr, který vás bude bavit? Zkuste některou z následujících dobrot!
Nepříliš známá je třeba ředkvičková polévka. Příprava je jednoduchá. Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte 800 ml zeleninového vývaru. Až začne vřít, přidejte čtyři střední na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Uvařené brambory vyjměte a spolu se dvěma svazky pokrájených ředkviček, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré. Směs společně s 250 mililitry smetany ke šlehání vlijte do vývaru. Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.
Saláty jsou sice klasikou, ale tento sladký salát s celerem a mrkví vás určitě nadchne. Jak na něj? 400 g mrkve, 250 g celeru a jedno jablko očistěte a nastrouhejte do mísy. Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu. Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské. Směs promíchejte a skvělou svačinu do teplých dní máte připravenou.
Ani špenát nemusí být nudný nebo jen uvařený k masu! zkuste třeba špenátové palačinky. Z klasického palačinkového těsta vytvořte několik palačinek. Pokud jste zvyklí přidávat cukr, tentokrát jej vynechte. Pokrájenou slaninu opečte, přidejte oprané lístky špenátu a stroužek česneku. Vše promíchejte a krátce orestujte. Přidat můžete i sýr například slanou Fetu. Osolenou a opepřenou směs rozdělte do palačinek a přeložte je. Pokud chcete recept povýšit ještě o úroveň výš, posypejte náplň jemně nastrouhaným parmezánem.
Zdroj: www.eatthis.com, www.howtodoit.com
Sledujte nás na sociálních sítích: