Kuřecí maso je rozhodně nejoblíbenější druh masa u nás. A nejedna česká domácnost nedá dopustit na oblíbené kuře na paprice nebo šťavnaté kuřecí řízečky. Máme pro vás výběr nejoblíbenějších receptů z kuřecího masa včetně pár tipů na jejich vylepšení.
Šťavnaté kuřecí řízky
Typickým oblíbeným jídlem na výlety byl odnepaměti obalovaný řízek. Můžete tak po vzoru všech výletníků připravit vydatnou večeři pro své milované. Jako přílohu je vhodné zvolit pečené brambory na americký způsob.
Tip: Kuřecí plátky vložte do bílého jogurtu a nechte je v něm nejlépe přes noc, poté je otřete a obalte do trojobalu. Řízky si tak zachovají šťavnatost díky kyselému prostředí v jogurtu.
Kuře na paprice
Osolená a opepřená kuřecí prsa vložte na pánev a pozvolna restujte z obou stran, dokud nedosáhnou zlatavé barvy, poté je odložte stranou a do stejné pánve nasypte kostičky bílé cibule a jemně zaprašte sladkou paprikou. Po chvíli restování ji zchlaďte mlékem a vývarem. Maso spolu se směsí přesuňte do hrnce a duste doměkka. Omáčku zahustěte jíškou a vařte ještě 30 minut, pozvolna přidávejte smetanu a kávovou lžičku másla. Omáčku přeceďte a podávejte s těstovinami či knedlíky.
Tip: Do omáčkových pokrmů se snažte volit spíše 30% smetanu namísto klasické smetany „na vaření“. Omáčky se tak stanou sametově krémovými.
Medové kuře
Na tento recept budete potřebovat kuřecí křidýlka. Ty omyjte a vložte je do připravené marinády. V míse smíchejte 125 ml medu, lžíci olivového oleje, šest rozmělněných stroužků česneku, lžíci chilli, sůl a pepř a vytvořenou marinádou potřete kuřecí čtvrtky z obou stran. Namarinované kousky vložte do pekáčku a zbylou směsí maso podlijte. Pečte v troubě na 180 stupňů po dobu 40 minut.
Tip: Pro vyváženou chuť k medu přidejte na marinované kousky úzká kolečka citronu, díky kterým medová chuť ještě více vynikne.
Středomořská kuřecí stehna se sýrem feta
Pokud jste o prázdninách navštěvovali zahraniční země, určitě vám přijde vhod středomořský recept, který vás alespoň na chvilku vrátí k třpytivému moři.
Budete potřebovat šest kusů kuřecích stehen s kůží, které osolíte, opepříte a vložíte na pánev s rozehřátým olivovým olejem. Opékejte čtyři minuty a takto jemně orestovaná stehna vložte do pekáče a zalijte kuřecím vývarem. Rozpůlená cherry rajčata v misce zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Podélně rozpůlený česnek spolu s olivami, rajčaty a oreganem rozložte kolem kuřete a celé jídlo vložte do předem rozpálené trouby a pečte na 190 stupňů. Až jsou stehna dozlatova propečená, posypte je rozdrobeným sýrem feta a na 5 minut ještě nechte celý pokrm ohřát v troubě.
Tip: Pro lepší chuť používejte na zeleninu olej z pánve, na kterém se restovala stehna. Zelenině tak dodá zemitý ráz a chuť masa prováže celé jídlo.
Zdroj: názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: