Prostreno.cz

Výroba domácího bylinkového másla

Nastává nám čas grilování. A nejlepší pro přípravu masa, kukuřice, ale i brambor nebo jiné zeleniny je bylinkové máslo. Přinášíme recept, jak si ho snadno udělat doma. V různých variacích.

Na grilu se dá připravit skoro všechno. Ryby, drůbež nebo hovězí maso, ovoce nebo zelenina. Začátek léta je tak ve znamení startu grilovací sezony. Ať už si připravujete obědy, nebo večeře na zahradě nebo na balkoně, grilování je vždy dobrá příležitost pro setkání s rodinou nebo přáteli.

Připravit, pozor, na gril!

Aby se vám jídlo vždy povedlo, nemusíte umět vařit jako šéfkuchař. Stačí znát jen jejich triky. Neodolatelnou pochoutku z grilovaného masa uděláte tak, že ho po sejmutí z roštu zabalíte do alobalu a necháte pět až deset minut odpočinout. Svoje kulinářské dovednosti povýšíte také bylinkovým máslem, kterým maso před zabalením potřete. Bylinkové máslo koupíte v téměř každé prodejně potravin, ale proč si ho nevyrobit doma…

Bylinkové máslo

pro 6 až 8 osob potřebujete

  • svazek čerstvých bylin (např. petržel, bazalka, pažitka, kerblík, kopr)
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g změklého másla
  • sůl
  • strouhaná citronová kůra

Bylinky operte, osušte a nasekejte najemno. Česnek oloupejte a také nakrájejte najemno. Obojí řádně smíchejte s máslem. Potom dochuťte solí a citronovou kůrou.

A ještě pro vás máme tři chutné alternativy.

Citronovo-tymiánové máslo

Pro 6 až 8 osob:

  • 100 g másla
  • polovinu svazku tymiánu
  • půlka citronu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • bílý pepř

Máslo nechte povolit při pokojové teplotě. Otrhejte tymiánové lístky a jemně nakrájejte. Citronovou kůru nastrouhejte a citron vymačkejte. Smíchejte máslo, tymián, citronovou kůru a šťávu, podle chuti přidejte sůl a pepř.

Rajčatové máslo

Pro 6 až 8 osob:

  • 100 g másla
  • 50 g sušených rajčat
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Rajčata, rozmarýn a česnek jemně nakrájejte a smíchejte se změklým máslem. Osolte a opepřete.

Balzamikové máslo s sherry

Pro 6 až 8 osob:

  • 125 g másla
  • 50 ml červeného vína
  • 30 ml sherry
  • 2 šalotky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička medu
  • půlka stroužku česneku
  • 1 lžička balzamikového octa
  • 2 kuličky nového koření (rozdrtit)
  • polovina svazku tymiánu
  • sůl a pepř

Šalotky oloupejte a nakrájejte, nechte zesklovatět v 1 lžičce másla. Přidejte cukr a med a nechte zkaramelizovat. Zalijte sherry a nechte dvě minuty povařit. Česnek oloupejte a nakrájejte a spolu s novým kořením, červeným vínem, balsamikem a dalším kořením přidejte do pánve a další minutu nebo dvě povařte. Lístky tymiánu otrhejte, nasekejte a přidejte do směsi, nechte lehce vychladnout. Směs smíchejte s povoleným máslem a dejte vychladit do lednice.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba