Zdlouhavé dny doma mohou děti pořádně nudit. Udělejte jim radost a upečte si společně oblíbené muffiny. Využít můžete také různé cukrářské ozdoby a modelovací hmoty. Nemusíte se držet při zemi, fantazii se meze nekladou. Přestože nejpoužívanější moukou bývá ta pšeničná, můžete recepty obohatit také o jiné druhy obilnin. Vyzkoušejte třeba muffiny ze špaldové nebo celozrnné mouky!
Ačkoli může být strach z nepořádku hlavním důvodem, proč si nechcete pustit ratolesti do kuchyně, uvidíte, že si celý proces vaření nebo pečení nakonec užijete. Děti lze zapojit téměř do všeho. Mohou přidávat ingredience do mísy, míchat nebo zpracovávat těsto a také plnit připravené formičky. Zdobení muffinů, kde můžete využít nejrůznější ozdoby, se pak stane nejoblíbenější částí pro děti i vás.
Při výběrů potravin si dejte záležet a sáhněte po těch nejkvalitnějších. Ty najdete na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Tuto alternativu naleznete i na e-shopech a v kamenných obchodech, protože bio je již dobře dostupné a na našem trhu etablované. Dbejte ale na to, aby bioprodukty nesly označení logy biolistu nebo biozebry. Dětem můžete navíc při výběru potravin vysvětlit, jak například vzniká mléko, proč je důležité, aby byly krávy na pastvě, jaká zvířátka se nacházejí v půdě a kteří dravci pomáhají proti škůdcům.
Špaldové muffiny s borůvkami a citronovou polevou
Ingredience:
- 2 hrníčky bio borůvek
- 2 hrníčky bio celozrnné a špaldové mouky
- 1 hrníček bio třtinového cukru
- ½ hrníčku bio másla
- ½ hrníčku bio mléka
- 2 bio vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si těsto. Do mísy přidejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Vše dobře promíchejte. Do druhé misky vložte máslo v pokojové teplotě a přidejte cukr. Pomocí kuchyňského robotu zpracujte do pěny. Do robotu přidávejte postupně po jednom vejce a po troškách směs mouky. Vždy na střídačku a ne najednou. Směs jemně míchejte a přidejte očištěné borůvky. Takto připravené těsto vložte pomocí lžíce do košíčků jen do tří čtvrtin. Pečte asi 30 minut.
Ingredience na polevu:
- 1/2 hrníčku moučkového cukru
- citronová šťáva z bio citronu
Cukr rozmíchejte s citronovou šťávou do husté polevy, kterou hotové muffiny ozdobíte. Můžete také přidat různé cukrářské ozdoby a borůvky navrch.
Rybízové muffiny z celozrnné mouky
Ingredience na muffiny:
- 160 g bio celozrnné mouky
- 90 g bio ovesných vloček
- 100 g bio rybízu
- 80 ml rostlinného oleje
- 120 ml medu
- 1 bio smetana
- 1 bio vejce
- 80 ml bio mléka
- 1 lžička vanilkového cukru bio špetku soli
- 2 lžičky bio prášku do pečiva
Troubu si předehřejte na 200 °C. Smíchejte mouku, vločky, sůl i prášek do pečiva a nechte odpočinout. Mezitím si v druhé misce připravte olej, med, vejce, mléko a vanilkový extrakt. Vše dobře promíchejte. Takto připravenou tekutou směs pomalu přelijte do směsi z mouky a dobře promixujte. Následně přidejte smetanu a na 10 minut nechte odpočinout. Poté přidejte ovoce a těsto rovnoměrně pomocí lžíce rozdělte do košíčků, které naplňte do tří čtvrtin. Pečeme asi 20 minut. Těsto je třeba hlídat, aby se nepřipálilo.
Ingredience na polevu:
- 60 g bio smetanového sýru
- 60 g bio másla
- 200 g bio třtinového cukru (lehce jej rozemelte tyčovým mixérem)
- vanilkový cukr bio
Utřete sýr s máslem a vanilkovým cukrem. Následně postupně přidávejte třtinový cukr, dokud není směs hladká a nadýchaná. Vychladlé muffiny ozdobte podle sebe.
Sledujte nás na sociálních sítích: