Připravili jste si konvičku kávy, ale nakonec jste neměli dostatek času ji vypít? Než ji vylijete, máme pro vás tři nápady, jak studenou kávu ještě zpracovat.
I ti největší milovníci kávy budou jistě souhlasit, že studená káva není žádný velký požitek – právě naopak! Oblíbený nápoj nejlépe chutná čerstvě uvařená a pomáhá nás nakopnout energií do nového dne. Ale co dělat, když uděláte kávy hodně a nakonec vychladne? Vyhodit ji není řešení, protože studenou kávu můžete ještě využít. Třeba následujícími třemi způsoby.
Vlasová kúra
Věděli jste, že kávová zrna mají velké množství vápníku a hořčíku? Obě minerální látky milují i naše vlasy, kromě toho podporuje kofein prokrvení pokožky hlavy, takže si studenou kávou dopřejete i zdravou a dlouho hřívu. Aplikujte kávu jednoduše po umytí šamponem jako kondicionér a namasírujte jí vlasy od pokožky hlavy až ke konečkům. Nechte kávu deset minut působit a opláchněte.
Dortová poleva
Studená káva se výborně hodí i na pečení. Je jedno, jestli potřebujete máslový krém, který přijde mezi jednotlivé vrstvy dortu, nebo polevu – příslušná tekutina (často mléko nebo voda) se dá v poměru 1 : 1 nahradit studenou kávou. Jen si dejte pozor na to, abyste kávu vmíchávali postupně, dokud nedocílíte požadované konzistence.
Sirup
Vlastnoručně udělaný kávový sirup nezjemní jenom koktejly, můžete ho nalít i na buchtu, kterou jste právě čerstvou vyndali z trouby, aby si uchovala svoji báječnou vláčnost. A jak si ho vyrobit? Smíchejte stejné díly studené kávy a krystalového cukru a zahřejte na středně vysokou teplotu v menším kastrůlku, dokud se cukr docela nerozpustí. Povařte asi dvě až tři minuty, aby sirup zhoustnul, a pak sundejte z vařiče. Nechte vychladnout a buď hned použijte nebo přelijte do uzavíratelné láhve a uchovávejte na tmavém místě.
Zdroj: www.goodfood.com, www.healthline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: