Máte rádi müsli tyčinky, ale tu a tam byste v těch kupovaných nemuseli to, případně vám tam chybí nějaké ono? Nebo byste je rádi dělali trochu zdravěji? Všechno je možné. Není nic jednoduššího než si vyrobit domácí.
Co budete potřebovat
Na výrobu skvělých domácích müsli tyčinek budete potřebovat, 175 g sušeného ovoce, 175 g ovesných vloček, 175 g oříšků a semínek, 30 g hladké mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček, malá špetka soli a 100 g tekutého medu.
Postup
Sušené ovoce nejprve nakrájejte na menší kousky. Jestliže dáváte přednost ovoci, které po usušení není tak vláčné, jako například fíky nebo švestky, je nutné je přes noc namočit. Ideální je k tomu jablečný džus, namočit je ale můžete i do vody.
Troubu si rozehřejte na 180 stupňů. A na plotně si rozpalte suchou pánev, do které vsypte oříšky a pražte je tak dlouho, dokud se pořádně nerozvoní. Poté oříšky přesypte do misky a po vychladnuté nasekejte na hrubší kousky.
Plotnu mezitím nevypínejte. Do rozpálené pánve teď vsypte ovesné vločky a opečte je dozlatova. Nezapomínejte je při opékání neustále promíchávat, jina se připálí a zhořknou.
Menší pekáček vyložte papírem na pečení. Opečené oříšky a vločky promíchejte s moukou a solí. Namočené ovoce důkladně sceďte a trochu vyždímejte. Nasekejte nahrubo, přidejte k vločkám, zalijte medem a důkladně promíchejte. Těsto není příliš soudržné, takže se nelekejte, bude-li se vám rozpadat.
Těsto upěchujte do připraveného pekáčku a vložte do předehřáté trouby. Nejlépe to jde rukama, které jste si předem potřeli trochou oleje. Pečte 20–25 minut.
Po upečení hmotu vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Poté hmotu i s papírem přeneste na rovnou podložku a nakrájejte na požadované tvary. Jednotlivé kousky pak můžete ještě namočit do čokolády. Skladujte v chladu a temnu, v uzavřené nádobě.
Sledujte nás na sociálních sítích: