V době pečení vánočního cukroví byste měli dbát zvýšené opatrnosti ohledně kvality a zpracování surovin. Abyste mohli svátky strávit opravdu v klidu. Ale existují i další důvody, proč je důležité přesně dodržet postup v receptu. Víte například, proč byste neměli na pečení používat vajíčka přímo z lednice?
Aby těsto při pečení mělo optimální konzistenci, je důležité dbát na několik pravidel. Určitě jste se už někdy ptali sami sebe, proč třeba máslo v receptu má být vždy měkké. Samozřejmě že je důvodem také to, že se změklým máslem se lépe pracuje, ale především to, že při použití změklého másla bude těsto nadýchanější. A stejné je to i s vejci.
Proč nepoužívat při pečení studená vejce
Pokud použijete na pečení vajíčka, která jste právě vyndali z lednice, může se stát, že se do těsta nerozmíchají rovnoměrně. Bohužel to ale poznáte až při pečení v troubě. Problém je v tom, že tuk ve vejcích v lednici ztuhne a teprve až v teple trouby začíná znovu měknout a tím se změní konzistence těsta během pečení. Na druhou stranu, pokud potřebujete oddělit vaječný žloutek od bílku, pracujte s co nejvíce vychlazenými vejci, půjde vám to mnohem snadněji. Pro další zpracování nechte ale obojí zahřát při pokojové teplotě.
Sledujte nás na sociálních sítích: