S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.
Medové cukroví s jogurtovo-ořechovým krémem
Spojení křehkého medového těsta a jemného jogurtového krému s oříšky je pro vánoční tabuli jako stvořené. Místo tradičních „vlašáků“ můžete samozřejmě použít jakékoli jiné vlastní ořechové favority.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 550 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 60 g másla
- 2 vejce
- 2 lžičky jedlé sody
- 4 lžíce medu
Na krém:
- 750 g kvalitního bílého jogurtu
- 150 g vlašských ořechů
- 8 lžic slazeného kondenzovaného mléka
Hladkou mouku na podsypání
Vlašské ořechy na ozdobu
Jak na to?
Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (případně utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je do jednolitého těsta. Pracovní desku si posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3–4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C po dobu 5–10 minut dle síly těsta.
Jakmile máme cukroví upečené, pustíme se do přípravy krému: Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme cukroví. Jako ozdobu přilepíme na vršek cukroví kapkou krému polovinu vlašského ořechu. Můžete použít i ořechy v karamelu.
Cukroví uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do 1 týdne.
Jogurtové perníčky s čokoládovou polevou
Perníčky patří mezi naprostou vánoční klasiku. Pojďte na ně letos trochu jinak – s jogurtem a čokoládovou polevou.
Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 175 g kvalitního bílého jogurtu
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 20 g oleje
- 15 g medu
- 5 g perníkového koření
- 5 g jedlé sody
Na čokoládovou polevu:
- 100 g kvalitní čokolády
- 10 g kokosového oleje
Jak na to?
V misce si smícháme cukr, med, vejce a žloutek, přidáme jogurt, koření a olej. Pořádně promícháme a postupně přidáváme i prosátou mouku s jedlou sodou. Vypracujeme těsto.
Připravíme si misku s vodou a plechy s pečicím papírem. Vždy si namočíme lžičku do vody a tou poté nabíráme kousky těsta. Vytváříme malé hromádky na plech. Pečeme při teplotě 170 °C asi 20 minut.
Čokoládová poleva: Čokoládu s kokosovým olejem necháme rozpustit a důkladně smícháme. Hotové vychlazené perníčky namáčíme napůl do čokolády, případně můžeme jen dekorativně pocákat.
Bramborový salát s jogurtem
Bez bramborového salátu to na Vánoce nejde. Zkuste u něj letos vyměnit hutnou majonézu za lehký bílý jogurt. Na chuti nijak neztratí a vy se jistě bez dodatečných kalorií rádi obejdete.
Co budete potřebovat?
(4 porce)
- 800 g brambor
- 60 g červené cibule
- 4 jarní cibulky
- 8 lžic kvalitního bílého jogurtu
- 4 vejce
- 4 nakládané okurky
- česnek
- hořčici
- sůl
- pepř
- citronovou šťávu
Jak na to?
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory, vejce, jarní cibulku, červenou cibuli a nakládané okurky pokrájíme na kostičky. Vše smícháme s utřeným česnekem.
Na dip do salátu budeme potřebovat bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vše smícháme dohromady a vmícháme do připraveného salátu.
Sledujte nás na sociálních sítích: