Ostrý tvarohový dip s česnekem a koprem dělá z téhle varianty řecké klasiky nezapomenutelný gurmánský zážitek.
„Gyros“ znamená řecky otočení a sloveso „gyriso“ je točit se. V Řecku je gyros druh rychlého občerstvení – maso se točí a griluje a v housce se prodává hladovým kolemjdoucím. Jedno v jakém městě Řecka se nacházíte, restaurace nabízející gyros poznáte brzy. Někdo si ho rád vychutná ve stoje, druhý si zase raději sedne ke stolu, aby si jídlo vychutnal v klidu a možná se skleničkou piva.
Co je vlastně gyros?
Jde o vodorovně stojící špíz, na kterém jsou napíchané tenké plátky vepřového masa a který se pomalu točí.
Na základě dostupných zdrojů je známo, že bylo v 9. století v Bagdádu připravovaný pokrm podobný gyrosu. Další údaje o tomto jídle ale v dalších stoletích chybí. Dnes se předpokládá, že se první gyros objevil v 50. letech v Livadii, místě, kde vymysleli také známé souvlaki.
V Řecku se gyros dělá tradičně z vepřového masa. V posledních letech se objevuje také kuřecí gyros, který nemá tolik tuku. A před nedávnem se na trh dostal také dönerkebab, který se připravuje z míchaného hovězího a skopového masa.
Při přípravě řeckého gyrosu se přísady nikdy nedávají do rozříznutého pita chleba – to kyperská varianta, která chutná úplně jinak než ta řecká.
Jak na tradiční řecký gyros:
Pro 4 osoby budete potřebovat:
3 snítky čerstvého oregana
2 lžíce koření na gyros
5 lžic olivového oleje
750 g nakrájených vepřových proužků
3 lžičky vinného octa
2 cibule
Na dip:
2 lžíce jemně nasekaného kopru
3 stroužky česneku
300 g tvarohu
200 g bílého jogurtu
1 salátová okurka
pepř a sůl
Okurku na dip oloupejte, omyjte a nastrouhejte najemno. Česnek propasírujte a smíchejte s tvarohem a jogurtem. Přidejte okurku a kopr a promíchejte, nakonec osolte a opepřete.
Na gyros nakrájejte cibuli, opláchněte oregano a nasekejte najemno. Cibuli pokapejte octem, přidejte oregano a osolte a nechte asi 5 minut odpočinout.
Maso nakrájené na tenké proužky dejte do mísy a vetřete do něj koření na gyros.
Rozehřejte olej v pánvi a maso zprudka osmažte, až bude křupavé a hotové.
Při servírování maso posypte cibulí a přidejte tvarohový dip.
Zdroj: www.wikihow.com, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: