Miliony kuchařů a kuchařek po celém světě musely získat zručnost při přípravě dokonalých palačinek mnohonásobným opakováním svých kulinářských pokusů. Ideální placku z mouky a mléka lze vypočítat a stvořit napoprvé po dosazení do rovnice plné proměnných.
Vzorec pro ideální palačinku matematikové z University of Wolverhampton definovali takto: 100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E).
Rovnici si nechal vytvořit obchodní řetězec Debenhams a představil ji v pondělí před Popeleční středou, s níž končí masopustní období a začíná čtyřicetidenní velikonoční půst. V Británii na masopustní úterý, známé u nás také jako fašank či ostatky, připravují tradičně palačinky.
L zastupuje počet bublin v litém těstě. (0)
F je počtem obrácení palačinky. (100)
C se rovná konzistenci těsta. (10)
k je ideální konzistencí těsta. (5)
T je teplota pánve. (375 Fahrenheitů, 191 stupňů Celsia)
m je ideální teplota pánve. (377 Fahrenheitů, 192 stupňů Celsia)
S je čas odpočinku těsta před smažením. (30 vteřin)
E je čas odležení palačinky před konzumací. (0 vteřin)
Čím více se výsledek blíží hodnotě 100, tím je palačinka lepší.
Pro ty, kterým se nechce počítat, máme i jednodušší variantu:
Bleskové palačinky s ovocem
Suroviny:
• 1/2 l mléka
• 1 ks vejce
• 250 g hladké mouky
• špetka prášku do pečiva
• špetka soli
Na náplň
• 1 balení tvarohu
• 3 lžíce mléka
• 2 lžíce cukru
• ovoce - broskve, banány, jahody, kiwi atd.
Postup:
1. Do mléka rozšlehejte vejce, přidejte sůl, do trochy mouky zamíchejte prášek do pečiva a přidejte do mléka. Přimíchejte zbytek mouky až vznikne hladké těsto, které má konzistenci hustší omáčky. Nechte chvíli stát.
2. Na rozpálené pánvi potřené zlehka olejem smažte tenké palačinky z obou stran.
3. Na náplň smíchejte tvaroh, cukr a mléko, můžete jej vyšlehat šlehačem, náplň je pak nadýchanější. Palačinku potřete tvarohovou náplní, poklaďte ovocem a ozdobte šlehačkou a čokoládovou polevou.
Zdroj: eatthis.com, healthlline.com
Sledujte nás na sociálních sítích: