Gril postavený na terase. To je pohled! Čistíte ho ale před každým použitím tak důkladně, jak byste měli? Zbytky připečených potravin lákají hmyz, který je zase přenašečem škodlivých bakterií. A ty vám zkazí nejen jídlo, ale i žaludek!
Hurá! Grilovací sezona je konečně tady. A dychtiví kuchaři nacházejí bezpočet důvodů, proč si udělat večeři na rozpáleném roštu hned několik dní v týdnu. Klidně i těch sedm! Kuřecí prsa, hovězí steak, ryba, pizza, brambory, kukuřice nebo chléb, neexistuje nic, co by po pár otočkách nebylo dobré, šťavnaté a lákavé! Je tu ale jedna zásadní věc, kterou příznivci ohně i dřevěného uhlí občas podceňují. A z toho koukají neblahé následky.
Štěstí přeje připraveným
Také jste s velkou chutí a nepopsatelným nadšením zase oprášili gril? Tak jistě, venku už začíná byt snesitelně a v hlavě máte spoustu receptů na marinády. Stačí jen zažehnout plamen a pustit se do téhle příjemné práce! Velkou otázkou je však čistota samotného grilu. A to nejen dnes a v tuto chvíli, ale i před každým použitím. Americké ministerstvo zemědělství varuje, že počet případů otravy jídlem v jarních a letních měsících každoročně strmě narůstá. Důvod? Ten hledejte právě na roštu!
Maso s něčím „navíc“
Když se kácí les, létají třísky. A když se dělá jídlo, je jasné, že sem tam něco ukápne i odpadne. V grilech a jejich zákoutích se proto ukrývají zbytky potravin, jež tam mohou být celé týdny i měsíce. Velkým lákadlem bývají pro ptáky, hmyz i další návštěvníky, kteří tímhle nabízeným rautem nepohrdnou. S každým uloupeným soustem však povrch grilu zanesou velkým množstvím bakterií, mnohdy i fekálního původu. Způsobit pak mohou nevolnosti, žaludeční křeče, nadýmání, zvracení, průjmy a další žaludeční potíže, jež se přirovnávají k otravě. Říkáte si, že vysoká teplota ohně choroboplodné zárodky nekompromisně zničí? Je pravda, že udělá své, ale stoprocentní také není. Proto je nutné gril čistit, a to vždy před tím, než na něj něco „hodíte“. Tak na to myslete…
Zdroje: www.realsimple.com, www.fsis.usda.gov
Sledujte nás na sociálních sítích: