Prostreno.cz

Zapečené brambory s lilkem

Letní zeleninový oběd bez masa. Zapečené brambory s lilkem, zakysanou smetanou a bylinkami.

25.08.2020 Mikeš
1h a 35min

35min příprava

60min vaření

566 kJ / 135 kcal

energetická hodnota na 100g

Snadné

náročnost



Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Lilek omyjte a i se slupkou nakrájejte podélně na plátky asi půl až 1 cm silné.
  3. Plátky lilku z obou stran osolte a nechte na sítku 15–20 minut "vypotit".
  4. Potom lilek opláchněte studenou vodou a důkladně osušte, například papírovými ubrousky.
  5. V pánvi rozehřejte olej a lilek z obou stran orestujte dozlatova, lilek vyndejte děrovanou lžící a dejte na talíř s papírovým ubrouskem.
  6. Oloupané brambory nakrájejte na silnější plátky.
  7. Zapékací misku vymažte máslem a vysypte strouhankou.
  8. Do misky dejte střídavě vrstvu brambor, vrstvu orestovaného lilku, každou vrstvu jemně osolte, opepřete a posypte nasekanými bylinkami. Poslední vrstva budou brambory.
  9. Zapékací misku přikryjte a pečte v předehřáté troubě asi 30 minut.
  10. V misce mezitím prošlehejte zakysanou smetanu s rozšlehanými vejci a podle chuti osolte a opepřete.
  11. Brambory zalijte připravenou směsí a dejte na 15 minut zpět do trouby.
  12. Těsně před dokončením posypte povrch strouhaným sýrem.
  13. Hotové brambory posypte nakrájenou petrželkou.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    89,39 g
  • Sacharidy:

    212,11 g
    • Cukry:

      20,02 g
  • Tuky:

    159,00 g
  • Vláknina:

    27,92 g

Aktivita pro spálení:

430 kcal
53

minut jízdy na kole

40

minut běhu

128

minut uklízení





Podobné recepty

Více receptů

Celkem 0 komentářů

Avatar

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Zapečené brambory s lilkem

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba