Prostreno.cz

Rizoto s čerstvými hříbky

Sezóna hub je jako stvořená nejen pro omáčky , guláše a praženice, ale také pro houbové rizoto. Rýže v rizotu by podobně jako těstoviny , měla být vláčná, ale ne rozvařená.

30.07.2021 Mikeš
1h a 5min

20min příprava

45min vaření

1181 kJ / 282 kcal

energetická hodnota na 100g

Snadné

náročnost


  • K přípravě
  • 5 lžic másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1 ks cibule - nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku - nadrobno nakrájené
  • 250 g kulatozrnné rýže
  • 780 ml horkého zeleninového vývaru
  • 500 g očištěných hříbků - nakrájených na plátky
  • 0.5 lžičky soli
  • 4 špetky hrubě mletého pepře
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g hoblinek parmezánu

Postup přípravy

  1. Rýži propláchněte studenou vodou .
  2. V hrnci rozehřejte tři lžíce másla , přisypte oloupanou nakrájenou cibuli , česnek a míchejte 2 minuty.
  3. Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte tak , aby se zrníčka obalila tukem.
  4. Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu.
  5. Podle chuti osolte , přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte přibližně 20 minut , nebo až je rýže měkká , ale ne rozvařená . Podle potřeby přilijte zbytek vývaru.
  6. Mezitím v hlubší pánvi zahřejte 2 lžíce másla , lžíci oleje , přisypte nakrájené houby a duste , až se odpaří voda z hub .
  7. Houby osolte a dochuťte citronovou šťávou.
  8. Rýži smíchejte s houbami .
  9. Jednotlivé porce posypte pepřem , hoblinkami sýra a hned podávejte.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    2,61 g
  • Sacharidy:

    17,43 g
    • Cukry:

      6,96 g
  • Tuky:

    75,92 g
  • Vláknina:

    1,92 g

Aktivita pro spálení:

185 kcal
23

minut jízdy na kole

17

minut běhu

55

minut uklízení





Podobné recepty

Více receptů

Celkem 0 komentářů

Avatar

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Potraviny v receptu

olej

884 kcal / 100g
B0 g
S0 g
T100 g

cibule

40 kcal / 100g
B1 g
S9 g
T0,05 g

Zeleninový vývar

5 kcal / 100g
B0 g
S0 g
T0 g

česnek

149 kcal / 100g
B6 g
S33 g
T0,38 g
Více informaci na befity
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Rizoto s čerstvými hříbky

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba