Prostreno.cz

Gratinovaný květák

Tahle varianta květáku bude jistě chutnat i těm, kteří jinak této zelenině moc neholdují. Zapečený a přelitý sýrovou omáčkou je moc dobrý .

01.02.2022 lanvin
1h a 20min

20min příprava

60min vaření

1237 kJ / 295 kcal

energetická hodnota na 100g

Snadné

náročnost



Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180° C .
  2. Květák rozdělte na malé růžičky , nasypte je do osolené , vařící vody a vařte 5 minut.
  3. Květák sceďte a nasypte ho do vymazané zapékací misky .
  4. V hrnci nechte rozpustit máslo , přidejte česnek a promíchejte .
  5. Přidejte 2 lžíce mouky a míchejte metličkou 1-2 minuty.
  6. Zalijte smetanou a přiveďte k varu , pak vařte na mírném ohni za stálého míchání , až smetana začne houstnout .
  7. Odstavte z ohně a vmíchejte sýr , míchejte , až se sýr rozpustí .
  8. Přidejte křen a podle chuti osolte .
  9. Strouhanku smíchejte s rozpuštěným máslem, petrželkou a solí .
  10. Květák v zapékací misce přelijte sýrovou omáčkou a promíchejte.
  11. Květák dejte na 20 minut do předehřáté trouby.
  12. Po dvaceti minutách květák vyndejte z trouby , posypte ho připravenou strouhankou a dejte na 10- 15 minut zpět do trouby.

TIP:

Sýr: Nebojte se experimentovat s různými druhy sýrů . Je to skvělý způsob, jak spotřebovat malé kousky sýra, které máte v lednici.


Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    75,68 g
  • Sacharidy:

    227,02 g
    • Cukry:

      28,60 g
  • Tuky:

    183,36 g
  • Vláknina:

    12,14 g

Aktivita pro spálení:

693 kcal
86

minut jízdy na kole

66

minut běhu

206

minut uklízení





Podobné recepty

Více receptů

Celkem 1 komentářů

Avatar
Avatar Ivan Jasánek
20.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Gratinovaný květák

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba