Prostreno.cz

Makový závin

Recept na klasický kynutý makový závin.

02.03.2014 Mikeš
2h a 0min

1h a 25min příprava

35min vaření

1282 kJ / 306 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Mléko mírně zahřejte a odstavte, přidejte do něj lžičku cukru a rozdrobte kvasnice. Nechte v teple kynout.
  2. Rozpusťte heru a nechte ji zchladnout.
  3. Do proseté mouky přidejte cukr, vejce špetku soli a vanilkový cukr.
  4. Potom přilijte mléko se vzkynutým droždím a tuk.
  5. Vařečkou vymíchejte hladké těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě.
  6. Připravte si makovou nádivku, mák umelte, dejte do kastrolku, přilijte mléko, přidejte cukr, máslo a za stálého míchání zahřejte.
  7. Jakmile mák začne probublávat, odstavte z tepla a nechte zchladnout, nakonec vmíchejte skořici a trochu rybízové zavařeniny.
  8. Těsto na závin rozválejte na pomoučeném vále na obdélník o síle těsta asi 1 cm.
  9. Rovnoměrně ho pomažte zchladlou makovou nádivkou, pak pomocí utěrky srolujte těsto do závinu, upravte konce, aby nádivka nevytekla a pomocí utěrky ho přeneste na tukem vymazaný plech.
  10. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypte jemně nasekanými vlašskými ořechy.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 minut.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    157,50 g
  • Sacharidy:

    858,46 g
    • Cukry:

      409,08 g
  • Tuky:

    318,78 g
  • Vláknina:

    65,42 g

Aktivita pro spálení:

580 kcal
72

minut jízdy na kole

55

minut běhu

173

minut uklízení





Podobné recepty

Štrůdl s mákem

(14 hlasů)
50min
911 kJ

Makovo jablečný štrůdl

(12 hlasů)
1h a 5min
1073 kJ

Závin s třešněmi

(10 hlasů)
1h a 10min
815 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Zavřít

Ohodnoťte recept:
Makový závin

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba