Prostreno.cz

Domácí chléb

Není nad vlastnoručně upečený chleba,provoní celý byt a je skvělý
20.05.2014 lanvin
3h a 0min

2h a 0min příprava

60min vaření

1001 kJ / 239 kcal

energetická hodnota na 100g

Pro začátečníky

náročnost



Postup přípravy

  1. Smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky na řídkou kašičku. Takto připravený kvásek nechte vzejít na teplém místě.
  2. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho tolik, aby vám vzniklo měkké a soudržné těsto.
  3. Vyklopte ho na pomoučněný vál a začněte hníst. Asi po 5 minutách vytvořte kouli , dejte do mísy přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout.
  4. Za 45 minut až 1 hodinu, kdy těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu propracujte na válu, zformujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny. Ideální je, když chleba takto dokyne na ošatce, protože nezmění tvar; v nouzi ale vykyne i na válu či rovnou na plechu, nicméně se trochu ‚rozjede‘.
  5. Po půlhodině dejte bochník na plech,nebo do kulaté zapékací misky vyložené pečicím papírem a posypané moukou.
  6. Bochník pomažte osolenou vodou a pečte prvních 10 minut přikrytý v troubě předehřáté na 250 ºC pak odkrytý přibližně asi 50 minut, až bude chleba zlatohnědý a na poklep bude znít dutě. Během pečení ještě dvakrát potřete slanou vodou.

Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    110,05 g
  • Sacharidy:

    412,60 g
    • Cukry:

      18,30 g
  • Tuky:

    13,62 g
  • Vláknina:

    91,45 g

Aktivita pro spálení:

2344 kcal
293

minut jízdy na kole

223

minut běhu

699

minut uklízení





Podobné recepty

Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Potraviny v receptu

podmáslí

37 kcal / 100g
B3 g
S4 g
T1 g

Mandle na sucho pražené se solí

0 kcal / 100g
B20,4 g
S16,2 g
T57,8 g

Sójové mléko, neslazené

38,5 kcal / 100g
B3,55 g
S1,29 g
T2,12 g

droždí

325 kcal / 100g
B45 g
S12 g
T1 g
Více informaci na befity
Zavřít

Ohodnoťte recept:
Domácí chléb

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba