Víno je nejstarším kulturním nápojem a bylo považováno za dar bohů. Máte ve zvyku dávat si ho k večeři a hledat v něm pravdu, jak praví známé přísloví? Pak byste měli vědět, jaké a k čemu nalévat. S tímhle manuálem už botu neuděláte!
Ať teď ruku na srdce - když prostíráte, sáhnete po první lahvi, která vám padne do ruky? Chyba. Ne všechno se totiž hodí ke všemu. Pokud chcete dosáhnout maximálního požitku, je třeba dodržovat určitá pravidla. Čím zapít drůbeží maso, hovězí steak nebo mořské plody?
Nejrozšířenější bílá vína
Chardonnay
Dokonale ladí k ústřicím, pokrmům z mořských živočichů a rybám. Podtrhne jejich charakteristiku a vy si je tak lépe vychutnáte.
Müller-Thurgau
Na tuhle lahvinku je ideální čas, pokud podáváte saláty, jednoduché úpravy ryb a drůbeže. V opačném případě ho nechte pěkně „u ledu“.
Tramín
Je třeba něčím spláchnout tučnější masa a sýry? Tramín je správná volba, která rozhodně nezklame.
Sauvignon
Drůbež, světlá masa, saláty. To jsou jídla, ke kterým se tento lahodný mok perfektně hodí. Radost na jazyku a nezapomenutelný zážitek vás nemine!
Ryzlink vlašský
Potrpíte si na menu o více chodech? V tom případě mějte na paměti, že předkrmy a dezerty si s ryzlinkem krásně notují.
Rulandské bílé
Dnes je na programu dne sýr, telecí maso či nějaká ta ryba? Otevřete k nim rulandské a vůbec se toho nebojte. Je to skvělý partner do tanga.
Nejrozšířenější červená vína
André
Dieta jde stranou? V pořádku, občasný hřích je potřeba. Jestli si hodláte výjimečně pochutnat na tmavém masu, uzeninách a tvrdých sýrech, víte, co máte otevřít…
Cabernet-Sauvignon
Hovězí steaky, zvěřina, jehněčí a sýry s bílou plísní. Tohle víno přizvěte do party!
Frankovka
I k ní se dá servírovat zvěřina, ale ani se skopovým nešlápnete vedle.
Modrý portugal
Co se týká chuti, portugal si nejlépe rozumí s vepřovým masem. Že jste v tomhle trochu chybovali? Nevadí, teď už to víte…
Rulandské modré
Co k němu sedí? Ušlechtilé sýry, měkké salámy, šunka. V podstatě se jedná o „předkrmové“ víno, které vás hezky naladí na další chody.
Svatovavřinecké
Poklady české kuchyně v podobě husy, kachny a uzeného masa lépe vyniknou, pokud je zapijete svatovavřineckým.
Takže na zdraví!
Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodfood.com
Sledujte nás na sociálních sítích: