Pokud patříte mezi milovníky salátů, máme pro vás několik tipů a triků na jejich vylepšení, ozvláštnění a dochucování. Proč svůj oblíbený salát nezkusit něčím obměnit a nevykouzlit další vynikající variaci?
Vylepšení přísad
Možná to zní divně - co by se asi tak dalo vylepšit na čerstvé surovině? Ale i tady se mohou skrývat určité rezervy vašeho salátu. Jak ho posunout do
"vyšších sfér"?
Okurky
Okurky jsou v salátu chutné, ale pouští velké množství vody. Tomuto jevu můžete snadno předejít. Pokrájené okurky nejprve posolte a nechte je 20 minut odležet, potom je opláchněte a osušte. Do salátu pustí už jen minimum vody a zachovají si svoji křupavost.
Cibule
Chcete-li zabránit tomu, aby salát ovládla ostrá chuť cibule, namočte ji nejdříve na hodinu do studené vody. A je po problému.
Rajčata
Vyzkoušejte neobvyklý rajčatový salát: smíchejte masitá rajčata s malými třešňovými rajčaty a se sušenými rajčaty v oleji. Budete překvapeni touto jednoduchou chuťovou variací.
Řapíkatý celer
V salátech patří také mezi velmi oblíbené přísady, ale většinou se mu vyhýbáme, protože je moc velký. Co pak s tím zbytkem, který nevyužijete? Jednoduše ho seřízněte a postavte do studené vody. Uvidíte, jak se mu bude dařit.
Ozvláštnění salátů
Kombinací běžných a neobvyklých přísad lze připravit vynalézavé a lákavé saláty. Máme pro vás ty nejoblíbenější a nejdostupnější.
Ančovičky
Zkuste přimíchat několik nadrobno nakrájených ančoviček do bramborového salátu. V výsledkem budete mile překvapeni.
Bylinky
Nezapomínejte na bylinky, nejlépe na ty čerstvé. Oblíbený salát posypte silnou vrstvou bylinek, jako je petrželka, kerblík či pažitka, nebo přidejte listy rokety seté.
Křupavá struktura
Chcete-li mít křupavý salát, vmíchejte do něj před podáváním hrst opražených slunečnicových či sezamových semínek, mandlových lupínků nebo slaných arašídů.
Strouhaný parmezán
Jednoduchý zeleninový salát obohatíte tím, že jej posypete kvalitním strouhaným sýrem typu parmezán. Na tenhle salát návštěva jistě nezapomene.
Příprava zálivek
Tip
Do zeleninového salátu se skvěle hodí bylinkové krutony. Z krajíců toustového chleba vykrájejte pomocí formiček různé malé tvary a zlehka je opečte na oleji dozlatova. Promíchejte s petrželkou a přidejte do salátu.
Čerstvá zálivka dodává salátu jemnou nebo také výraznou příchuť. Pro začátek vyzkoušejte klasickou kyselou zálivku, ale s pomocí ochucených octů a olejů, ovocných šťáv, bylinek a koření s úspěchem vykouzlíte skutečně nápadité dresinky.
Kyselá zálivka
Tuto zálivku rychle připravíte v malé sklenici s víčkem (například od marmelády). Smíchejte 3 díly oleje s 1 dílem octa nebo citronové šťávy, sklenici zavřete a dobře protřepejte.
Ochucení teplého salátu
Rýžové nebo těstovinové saláty dochucujte, ještě když jsou vlažné, zálivka se lépe vstřebá a celý salát příjemně provoní. Do teplých salátů můžete přidat pár kapek vinného octa a pro orientální chuť pár kapek sezamového oleje.
Ořechové oleje
Chuť vašich domácích dresinků ozvláštníte přidáním kvalitního oleje například z vlašských nebo lískových oříšků.
Zálivka bez oleje
Pokud chce mít zálivku méně tučnou, nahraďte olej jogurtem nebo trochou mléka.
Přislazení zálivek
Pokud se vám zdají octové zálivky příliš kyselé, místo octa použijte jablečnou či pomerančovou šťávu nebo přidejte čajovou lžičku medu.
Sýrová zálivka
Vyzkoušejte netradiční zálivku s plísňovým sýrem typu rokfór nebo stilton. Sýr rozmačkejte vidličkou a vmíchejte jej do smetany nebo majonézy.
Sledujte nás na sociálních sítích: