V každé domácnosti čas od času nějaký ten krajíc chleba zbude. Ale než ho necháte zcela zplesnivět a nadobro skončí v koši, dejte mu ještě druhou šanci. Máme pro vás několik tipů, jak můžete starší chléb využít nejen při vaření, ale i při běžném domácím úklidu.
Chléb snad nechybí v žádné domácnosti, ale znáte i jiné využití než namazaný krajíc s máslem, šunkou a sýrem? Tyhle triky si zamilujete, poznejte všestrannost tohoto oblíbeného druhu pečiva.
Levný pohlcovač pachů
Z ní to neuvěřitelně, ale krajíček chleba skvěle funguje jako pohlcovač pachů. Klidně ho můžete dát do spíže, kde jste přehlídli plesnivou zeleninu a potřebujete se zbavit zápachu, nebo do ledničky, v které týden ležely syrečky.
Čištění zašlých stěn a tapet
Máte malé děti či vnoučata, které se vyřádily na vaší zdi či tapetách? Nezoufejte, stopy po mastných prstíkách snadno odstraní pár kousků starého pečiva. Kousky chleba – střídkou třete po omítce, dokud skvrny nezmizí. Stejný postup funguje i na neomyvatelné tapety, jen třete jemně, ať ji nepoškodíte otěrem.
Odstranění prachu z obrazů
Tento trik používají i restaurátoři, střídka z chleba je šetrná a také velmi účinná při odstraňování prachu ze vzácné olejomalby po babičce. Na tyto obrazy musíte velmi šetrně, opět budete potřebovat kůrku s kouskem střídky a jednoduše plátno jemně setřete. Napřed to vyzkoušejte někde v rohu, kde to nebude vidět, a pak opatrně setřete tímto způsobem celé plátno. Obrazy budou jako nové.
Zachrání připálenou rýži
Oběd na spadnutí a v nestřeženém okamžiku jste připálili rýži? Nezoufejte, zachrání vás chleba. Tím nemyslíme, že ho budete podávat k omáčce, ale honem k rýži. Ukrojte krajíc chleba a položte ho hned na horkou rýži, přikryjte pokličkou a počkejte pár minut. Pak chleba vyhoďte a připálená chuť bude ta tam.
Pohltí pachy při vaření košťálové zeleniny
Někteří z nás neradi vaří květák či brokolici, protože jim vadí zápach, který je s tím neodmyslitelně spojený. Zápach můžete pohltit snadno, stačí přiložit plátek chleba na okraj hrnce a prakticky veškerý zápach je pryč.
Chlebová strouhanka
I ztvrdlý chleba si můžete nastrouhat na strouhanku, tu však více než na obalování využijete na zahušťování. Taková chlebová strouhanka se hodí na zahuštění gulášů, zvěřinových omáček a sosů z pečeného masa. Můžete ji využít i do polévek, zkrátka záleží jen na vaší chuti.
Sledujte nás na sociálních sítích: