Cestujete rádi? Ale teď kvůli omezenému cestování, karanténám a lockdownům nemůžete? Tak abyste si pocit vytoužené dovolené užili alespoň v přeneseném smyslu, sestavil pro vás HolidayCheck seznam drinků různých destinací. My vám k nim dodáváme ještě návod na přípravu. Tak – Na zdraví! Salud! Cheers!
Je úplně jedno, co si pro nás COVID-19 ještě přichystal – Vánoce si zkazit nenecháme! A pokud vás to o Vánocích táhne do dálek, dobrý drink vám určitě pomůže ten stesk překonat.
Argentina – Ananá Fizz
V Argentině je na Vánoce opravdu horko. Slaví se při 30 stupních, takže nejlépe chutná Ananá Fizz. Na jeho výrobu potřebujete velmi zralý ananas, který rozmixujete. Jako alternativu můžete použít i půl litru ananasového džusu. Přelijete lahví sektu nebo Prosecca a osladíte podle chuti 2 až 3 lžícemi cukru. Kdo má rád říznější chuť, může přidat ještě rum. Podávejte s plátkem ananasu ve vychlazené sklenici.
Velká Británie – Boozy Hot Mint Chocolate
Co je lepší než horká čokoláda? Přece horká čokoláda s trochou alkoholu! V chladném prosincovém počasí je to nejoblíbenější nápoj Britů, jak se zahřát. A co by to bylo za anglické Vánoce bez špetky peprmintu? Na dvě porce potřebujete 100 ml smetany ke šlehání, kterou ušleháte s dvěma lžičkami moučkového cukru a několika kapkami peprmintového oleje. Hotovou peprmintovou šlehačku postavte do chladu. Zahřejte 300 ml mléka a za stálého míchání v něm rozpusťte 100 g hořké čokolády. Přidejte 50 ml peprmintového likéru (Créme de Menthe), nalijte do dvou šálků, ozdobte šlehanou smetanou, čokoládovými hoblinkami a mátovou tyčinkou. Ze všech ohledů bomba!
Španělsko – Horká Sangria
Červené víno, pomeranče a k tomu ještě trochu alkoholu – Sangria zkrátka v mnoha z nás vyvolává skutečný dovolenkový pocit. Ale i v zimě si tento španělský národní nápoj můžeme vychutnat v jeho horké variantě. A o pocit středozemních Vánoc u stromečku bude postaráno. Do hrnce dejte šťávu ze tří pomerančů, přidejte láhev španělského červeného vína, například Tempranillo nebo Rioja, a 300 ml pomerančového likéru (Grand Marnier). Přimíchejte slupku neošetřeného bio citronu a tři až čtyři lžíce hnědého cukru, nechte rozpustit a lehce rozehřát. Na konec přidejte malé kousky jablka a stejně nakrájené pomeranče. Nechte několik minut vyluhovat, přelijte do horkovzdorných sklenic a ozdobte skořicí, anýzem a plátky pomeranče.
USA – Eggnogg
Klasika mezi zimní nápoji ze Spojených států. Vaječný punč připomínající vaječný likér, ale ne tolik silný s ohledem na alkohol, který se dá konzumovat teplý nebo studený. V USA tenhle punč v čase předvánočním nesmí chybět a najdete ho v každém americkém filmu o Vánocích. Příprava je sice trochu náročnější, ale rozhodně stojí za to. Na čtyři velké hrníčky potřebujete: 475 ml mléka, kůru z neošetřeného citronu a pomeranče a dřeň z vanilkového lusku dejte do hrnce a na střední teplotu přiveďte k varu a sejměte. Ušlehejte do pěny 4 žloutky a 100 g cukru. Opatrně a za stálého míchání do pěny postupně přidávejte horké mléko. Hmotu postavte zpět na plotnu a míchejte dřevěnou vařečkou dvě až tři minuty, dokud nezhoustne. Opět sejměte, přilijte 225 ml mléka a nechte vychladnout. Ve vodní lázni vyšlehejte dva bílky se dvěma lžícemi cukru a opatrně přidejte k vychladlé žloutkové směsi. Přidejte 150 ml rumu a podle chuti i několik lžiček bourbonu, rozdělte do šálků a až do podávání nechte stát v chladu.
Sledujte nás na sociálních sítích: