Dáváte vejce do lednice nebo do spíže? Otázka, která dokáže rozdělit společnost. Expertka radí, proč pro různá vejce platí různá pravidla.
V případě, že nevlastníte svoje slepičky, jste nuceni čas od času několik vajec koupit. A jakmile dojdete k regálu s vajíčky v jakémkoli obchodě, zjistíte, že vůbec nejsou v chladicím boxu. Pokud raději nakupujete přímo z velkochovu, ani tam vám vejce nedají vychlazená z lednice. Jak je to tedy s uchováváním vajec? Dát je doma do skříně, nebo do lednice?
Doma vždy do lednice
Německá ekotrofoložka a expertka na potraviny, výživu a spotřebu Gudrun Göppert vysvětluje, že doma by měli spotřebitelé skladovat vejce v každém případě v lednici. Jistě v obchodech s potravinami se vejce v chladicím boxu neskladují. Novými výzkumy bylo totiž prokázáno, že neustálé střídání teplot podporuje rychlejší bujení zárodků. Tedy jednak při transportu z velkochovu do obchodu, ale i po cestě z obchodu k vám domů.
Jakmile se totiž jednou zchlazená vejce znovu byť jen lehce ohřejí, vznikne kondenzační film, na kterém škodlivé zárodky mohou lépe přežít. Aby tedy docházelo k co nejmenším výkyvům teplot, doporučuje se dát je do lednice až doma a vyjmout je až těsně před tepelným zpracováním.
Ideální obal
Naštěstí moudrá příroda dodává vejce v takovém přírodním obalu, který už sám o sobě zaručuje (nezchlazený) trvanlivost alespoň 28 dní. Mnoho vajec je samozřejmě možné konzumovat i po uplynutí doby uvedené na obalu, tedy pokud jsou uskladněna v lednici.
A pokud nestihnete každoročně sníst všechna vykoledovaná velikonoční vejce hned, měla by vám ta vařená natvrdo bez problémů vydržet dva až maximálně čtyři týdny.
Zdroj: www.foodnetwork.co.uk/how-to/packages/food-network-essentials/do-eggs-need-to-be-refrigerated
Sledujte nás na sociálních sítích: