Bílé, šedé nebo černé skvrny na listech, stoncích i květech? Neklamné znamení, že máte co dočinění s plísní. Učiňte jí přítrž pomocí jedlé sody s mýdlem, ústní vody nebo mléka! A to dřív, než budete mít po úrodě…
Možná je to povědomé i vám. Se vší láskou a péčí se staráte o své rostliny, jenže ouha, přijde den, kdy na ně zaútočí velký nepřítel – plíseň. V takové chvíli vás jistě napadá, co jen jste udělali špatně. Možná nic a možná všechno. Pravdou ale je, že letošní zvýšená vlhkost vzduchu udělala čáru přes rozpočet nejednomu pěstiteli.
Nejde jen o estetiku. Úroda je v ohrožení!
V mnoha případech není plíseň pro rostliny smrtelná, ovšem když není léčena zavčasu, může svého zeleného hostitele připravit o veškeré potřebné živiny, což vede ke žloutnutí listů, postupnému uvadání, zvýšené citlivosti na spáleniny od slunce i snížené produkční kapacitě. Rovněž negativně ovlivňuje chuť pěstovaného ovoce a zeleniny. A to už se jeví jako pořádný problém. Čím se dá zklikvidovat? Spolehlivé zbraně máte po ruce, a to přímo ve své domácnosti!
Dejte šanci jedlé sodě
Podle některých názorů je jedlá soda nejúčinnější, když se její jedna polévková lžíce zkombinuje s poloviční lžičkou tekutého mýdla a dvěma litry vody. Roztokem pak pravidelně ošetřujte rostliny, v ideálním případě alespoň dvakrát týdně.
Ústní voda? Také možnost
Ano, je to tak. Ústní voda, kterou jako součást dentální hygieny využíváte k eliminaci choroboplodných zárodků v ústech, skvěle zabírá i na plíseň. Jeden její díl smíchejte se třemi díly vody a postupujte jako v předchozím případě. Výsledky by se měly dostavit co nevidět.
Mléko není jenom k pití
I mléko, jež si možná přidáváte do kávy, přichází na scénu. Obsažené sloučeniny působí jako antiseptikum a fungicid, přičemž zvyšují celkovou imunitu rostlin. Stačí ho spojit s trochou vody a vrhnout se do boje. A věřte, že ho máte předem vyhraný! Vaše rajčata, cukety, okurky i květiny budou díky mléku v naprostém bezpečí.
Zdroje: www.bhg.com/gardening/houseplants/care/houseplant-care-guide/
Sledujte nás na sociálních sítích: