Už máte změklé máslo, odměřenou mouku i cukr, saháte po vejcích. Najednou zjišťujete, že pro svůj sladký recept potřebujete jablečné pyré, které vám schází. Čím se dá nahradit?
Koláče, buchty, zákusky. Jablečné pyré nebo šťáva z jablek bývají součástí mnoha receptů, což není dobrou zprávou pro ty, kdo na jedno či druhé zapomněli. Naštěstí existuje několik alternativ, které pečení zachrání!
Rozmačkané banány
Mnoho lidí považuje rozmačkané banány za nejlepší náhradu jablečného pyré. Mají přirozeně krémovou texturu, jsou sladké a velmi výživné. Nejlépe fungují lehce přezrálé banány, ale v nouzi se hodí jakýkoli kus. Jednoduše vložte banán na talíř nebo do misky a rozmačkejte ho vidličkou. Nezapomeňte, že rozmačkané banány jsou o trochu sušší než jablečné pyré, takže do směsi možná budete chtít přidat trochu vody nebo jiné tekutiny.
Jogurt
Jogurt, může být i veganský, vyrobený ze sójového, kokosového, mandlového či ovesného mléka, kešu a dalších nemléčných zdrojů, je široce dostupný. Jako náhražka jablečného pyré se skvěle hodí nejen do koláčů, jež vyžadují vláčkou strukturu. (Někteří kuchaři ho dokonce přidávají i do těsta na pizzu.)
Mandlové máslo
Mandlové máslo s vysokým obsahem mononenasycených tuků, bílkovin, vlákniny, železa a vápníku dodává pokrmům vysokou hladinu živin bez přidání velkého množství cukrů. Pokud používáte mandlové máslo jako náhradu jablečného pyré, udělejte to v poměru 1:1.
Šťouchané sladké brambory
Šťouchané brambory dělají z koláčů a dalších pečených pokrmů dobroty se středně křehkou texturou, ale mějte do paměti, že jsou škrobovité, a škrob, jak známo, zahušťuje. Batáty oloupejte, uvařte v páře a poté je rozmačkejte na hladkou pastu. (Lze použít i mixér.)
Kokosové mléko
Kokosové mléko je všestrannou nemléčnou alternativou jablečného pyré, mléka a smetany. Bývá o něco hutnější a sladší než ono pyré, pečivu ovšem propůjčuje jemnost a křupavost, takže je ideální pro recepty na sušenky, chléb a koláče.
Rozmačkané avokádo
Rozmačkané avokádo můžete použít jako náhražku jablečného pyré jedna ku jedné a bonusem navíc je to, že obsahuje velké množství zdravých mastných kyselin. Avokádo má také lehčí chuť a krémovější strukturu, takže se může uplatnit v mnoha receptech.
Zdroje: www.thrivecuisine.com, www.summeryule.com
Sledujte nás na sociálních sítích: