Extrakt z artyčoku je oblíbenou složkou produktů péče o pleť. A oprávněně. Obsahuje totiž vitamin C, který je známý pro své rozjasňující vlastnosti. Tím to ale jenom začíná!
Artyčoky patří mezi výživnou zeleninu, která je plná vitaminů, minerálů a antioxidantů. V posledních letech si artyčok získal oblibu v průmyslu péče o pleť. Že ho doma ještě nemáte? Tyhle skvělé benefity vás přesvědčí o tom, že jednoznačně patří do vaší kosmetické výbavy!
Vlastnosti proti stárnutí
Artyčok je bohatý na antioxidanty, jako je vitamin C, vitamin E a kyselina ferulová. Tyto antioxidanty pomáhají chránit pokožku před poškozením volnými radikály a mohou zpomalovat proces stárnutí (1). Artyčok také obsahuje polyfenoly, což jsou rostlinné sloučeniny, které snižují záněty a zabraňují rozkladu kolagenu. (Kolagen je protein nezbytný pro udržení pevné a elastické pokožky a jeho rozpad může vést ke vzniku vrásek a jemných linek.)
Hydratace
Artyčok je skvělým zdrojem draslíku, minerálu, jež v pokožce pomáhá udržovat hladinu hydratace (2). Není žádným tajemstvím, že právě „závlaha“ je pro zdravě vypadající pleť důležitá. Kromě toho artyčok nabízí skvalen, přírodní zvlhčovač, který se do pokožky snadno vstřebává a zanechává ji jemnou a vláčnou.
Rozjasnění pleti
Artyčok obsahuje vitamin C, jak již bylo uvedeno. Ten je známý pro své rozjasňující vlastnosti. Céčko zároveň snižuje výskyt tmavých skvrn a hyperpigmentaci.
Protizánětlivé účinky
Artyčok je zásobárnou sloučeniny zvané cynarin. Ta má protizánětlivé vlastnosti (3). Zánět je přitom hlavním přispěvatelem k mnoha kožním problémům, včetně akné, ekzému a růžovky. Výtažek z artyčoku tak může pomoci zklidnit podrážděnou pleť.
Kontrola mazu
Extrakt z artyčoku je prospěšný i pro mastnou pokožku, neboť ukrývá sloučeniny, jež mohou pomoci regulovat produkci oleje a zabránit ucpávání pórů. Po ošetření produktem s výtažkem z potraviny, která svým vzhledem připomíná bodlák, je pokožka hladší, jemnější a bez rozšířených pórů. Co víc si přát?
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22464763/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6271736/
Sledujte nás na sociálních sítích: