Ať už brambory opékáte, plníte či zpracováváte na pyré, domů si přinášejte jen ty nejčerstvější a nejchutnější. Které kusy nechat v obchodě a jaká délka výhonků je zdraví nebezpečná?
Většina z nás má se sklizní brambor spojený aktuální podzim. Obchody se nyní plní novými zásobami, proto je těžké při nákupu nešlápnout vedle. Jsou mezi čerstvými bramborami i ty staré? Takhle to poznáte!
Měkkost berte za varovný signál
Prvním způsobem, jak zjistit, zda jsou ty brambory, na které se díváte, v kondici, je zkouška pevnosti. Vezměte je do ruky a prověřte, zda neměknou a mají pevnou konzistenci. Pokud jsou poddajné a vrásčité, znamená to, že začaly ztrácet vodu a jsou pravděpodobně staršího data – nebo nebyly skladovány v oblastech s regulovanou vlhkostí.
Ujistěte se, že na povrchu nejsou řezy
V ideálním případě zkuste vybrat brambory s neporušenou slupkou a bez řezů, jež nahrávají růstu bakterií a plísní. Vizuálně zkontrolujte, zda jsou brambory v pořádku a přivoňte si k nim. I zápach je ukazatelem rozmachu plísní.
Preferujte brambory bez zabarvení
Brambory vypadají jako jedna z té robustnější zeleniny, která snad ani nemůže podléhat zkáze, nicméně opak je pravdou. Věřte tomu, nebo ne, poměrně snadno se potlučou. Nejvhodnější jsou kusy bez tmavých oblastí, jež se dají přirovnat k modřinám na lidském těle. Mělké modřiny se však mohou odříznout, neovlivňují zbytek brambor.
S výhonky zacházejte opatrně
Že „erteple“, jak se bramborám lidově říká, mají výhonky? Pak se snaží vyrůst v bramborovou rostlinu a reprodukovat. Jinými slovy, když podmínky v půdě nebo venku dosáhnou teploty kolem 20 °C, stabilní teplota brambory přesvědčí, že je jaro. Jenže vzhledem k tomu, že klíčky naznačují stárnoucí proces, pokud je to možné, v obchodě se jim vyhněte. Naklíčené brambory totiž mohou být hořké i toxické, a to kvůli chemické látce zvané solanin. Ale přehnaná hysterie není nutná.
Jsou-li brambory ještě stále pevné, mají relativně malé klíčky a nevykazují žádné vrásky ani seschnutí, klíčky odřízněte, brambory je možné jíst. Jakmile je však klíček delší než jeden a půl centimetru, odborníci doporučují společně s ním odříznout i čtvrtinu nebo polovinu brambory.
Držte se pravidla prodyšného pytle
Ujistěte se, že brambory, které kupujete, mohou dýchat. V obchodě s potravinami hledejte ty, jež se prodávají v síťkách, perforovaném papíru nebo plastových sáčcích s otvory. Prodlužuje to trvanlivost produktu.
Zdroje: www.theses.cz/id/67jb2i/17461178
Sledujte nás na sociálních sítích: