Které potraviny jsou v lednici jako doma – a které naopak do lednice vůbec nepatří? Na toto téma najdete mnoho různých názorů. Alespoň u těchto potravin je jasné, že do lednice nepatří.
Rajčata
Mnoho lidí dává rajčata do lednice, aby déle vydržela. Ve skutečnosti aromatická zelenina v něm ztrácí chuť. Studený vzduch zabraňuje dozrávání rajčat a mění jejich strukturu. Rajčata je proto lepší skladovat v košíku při pokojové teplotě.
Avokádo
V lepším případě avokádo při pokojové teplotě dozrává. Chladnička tomuto procesu brání. Jediná výjimka: Pokud si koupíte avokádo již zralé, můžete je dát do lednice. Nebo ho jednoduše ihned spotřebuje.
Med
Má být med v lednici, nebo ne? Raději ne! V lednici začne med velmi rychle krystalizovat. To se však dá napravit šetrným zahřátím. Přesto: I při pokojové teplotě vydrží lahodný včelí nektar poměrně dlouho, pokud zůstane pevně uzavřený.
Cibule a česnek
Cibule a česnek mají docela silnou vůni: to samo o sobě by mohlo být dostatečným důvodem, proč je nedávat do lednice. Další důvod: Cibule a česnek jsou v lednici vystaveny vlhkosti, kterou nesnesou. Česnek začne klíčit a plesnivět a cibule se také rychleji kazí. Zároveň ale neskladujte cibuli a česnek společně s bramborami, protože to urychluje proces zrání.
Bazalka
Bazalka je velmi jemná – pokud ji dáte do lednice, začne vadnout a ztrácet chuť. Pokud se k bazalce chováte jako ke krásné květině, nemůže se nic stát. A ujistěte se, že není v průvanu.
Káva
Vydrží káva při skladování v lednici déle? Ne! Aroma oblíbeného horkého nápoje se ztrácí a často pohltí nepříjemné pachy. Milovníci kofeinu vědí, že kávu je nejlepší skladovat na suchém a tmavém místě, aby zůstala dlouho čerstvá. Jedině tak si uchováte chuť.
Banány
Dávali jste někdy banány do lednice? Pak jste si jistě všimli hnědých skvrn, které se na slupce brzy objeví. Banán dostane v lednici studený šok, ale uvnitř zůstane z velké části poživatelný.
Chléb
Patří chleba do chlebníku nebo do lednice? Hodně diskutované téma. Jasná odpověď zní: Chléb v lednici během velmi krátké doby uschne. Patří tedy do košíku na chleba, který se pravidelně čistí. Po nakrájení chleba spotřebujte do čtyř dnů. V opačném případě dejte do mrazáku.
Olivový olej
Olivový olej byste měli skladovat v temnu a chladu, ale ne v lednici. Proč? Protože v něm středomořský olej kondenzuje a získává tvrdou, téměř máslovou konzistenci. A to nikdo nechce.
Citrusové plody
Existuje dobrý důvod, proč citrusové plody rostou v teplých zemích. Nemají rádi chlad! Citrony, pomeranče, mandarinky nebo limetky ztrácejí v lednici aroma a vitaminy.
Zdroj: názory autora
Sledujte nás na sociálních sítích: