Prostreno.cz

Kožní onemocnění léčí peroxid vodíku

Plísňové kožní onemocnění je velice nakažlivé. Stačí krátký kontakt s nemocným a je zaděláno na problém! Naštěstí je tu peroxid vodíku, který si s touhle šlamastykou umí poradit.

Peroxid vodíku praktikujete pouze jako dezinfekci oděrek a drobných ranek na kůži? To děláte samozřejmě dobře, ale v jisté koncentraci pomáhá s léčbou pokožky, o kterou se pokouší plíseň. Jak to s ním tedy je?

Pokožka není v kondici

Dermatofytóza patří mezi nejčastější kožní plísňové infekce. Postihuje pak různé části těla, a to od pokožky hlavy až po nehty na nohou (1). Protože je nakažlivá, může snadno „přeskočit“ z člověka na člověka. Přenašeči infekce bývají i domácí mazlíčci, zejména pak psi, kočky a morčata (2). Tahle svízel se projevuje tvorbou kruhovitých ložisek se zarudlým okrajem i zánětlivými puchýři, které svědí jako čert. Jejich škrábání sice vede k chvilkové úlevě, ale značně podporuje i šíření infekce. Jakmile se pořádně nevyléčí, ráda se opakovaně vrací, takže je třeba s ní rychle zatočit. Ale jak? Pomocnou ruku nabízí právě peroxid vodíku.

Spása z lékárny

Peroxid má antibakteriální, fungicidní a sporicidní vlastnosti (3), proto infekci eliminuje a zabraňuje jejímu dalšímu rozšíření. Pro bakterie a houby je doslova toxický, představuje tedy spolehlivou první pomoc. Ovšem pozor – musí se s ním zacházet správně, protože v příliš silné koncentraci může ohrozit kožní buňky, které urychlují hojení. Pro léčbu dermatofytózy použijte tříprocentní roztok, bohatě to stačí. K samotné aplikaci budete potřebovat sterilní vatový tampon, se kterým potřete infikované místo několikrát denně. Roztok peroxidu vodíku lze smíchat i s kokosovým olejem, vůbec ničemu to nevadí – ba naopak, léčba se tím může výrazně urychlit.

Zdroje: (1) www.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC172857/?, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644651/?, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6409877/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Vanilkové vafle

40min
(40 hlasů)

Velké jablkové palačinky

45min
(19 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

2h a 10min
(38 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba