Prostreno.cz

Bylinky odpuzující hmyz ozdobí každou zahrádku

Pokud vám máta přijde moc obyčejná, zasaďte si čokoládovou, nebo grepovou. I ta je totiž parádním repelentem! Podobně účinkuje také svěží bazalka nebo rozmarýn, z něhož si lze vyrobit omlazující pleťový olej.

Ať už létá nebo leze po zemi, válka s otravným hmyzem oficiálně začíná. Kdo nechce prohrát na celé čáře, ten by se měl vydat do zahradnictví pro substrát, květináče, truhlíky a voňavé zbraně. Tyhle rostliny nejsou nezvaným návštěvníkům vůbec po chuti, proto vám zajistí potřebný klid. A ještě ozdobí zahrádku!

Mátou se nikdy nic nezkazí

Jahodová, ananasová, banánová, grepová, čokoládová… I taková může být máta, takže se netřeba držet jen té „obyčejné“. Všechny její druhy lze použít při přípravě nápojů, salátů i dezertů, ale to hlavní je, že odpuzují brouky, mšice, mandelinky i zbloudilé berušky (1). Pokud mátu zasadíte do květináčů, dají se strategicky rozmístit všude, kam si vzpomenete.

Bazalka jako ochranný štít

Mouchy bzučí, obtěžují a co hůř – zanechávají po sobě nevábné důkazy své přítomnosti. Nejaktivnější bývají při teplotách mezi 10 a 27 stupni Celsia. Pach masa jsou schopné ucítit až na vzdálenost několika kilometrů, extrémně rychle se množí a mohou létat rychlostí až 24 km/hod. Všechno tohle je jim houby platné, když se obklopíte bazalkou. Její silné aroma uvolňující se z listů bytostně nenávidí (2), takže nálet skončí u prvního květináče či záhonku.

Rozmarýn nejen do jídla

V kuchyni své uplatnění rozmarýn vždycky najde, protože ozvláštní jak telecí, jehněčí, vepřové, drůbeží a hovězí maso, tak i nejrůznější nádivky, omáčky i těstoviny. Jeho zelená úroda funguje také jako přírodní repelent proti komárům (3). Věděli jste, že když si z této bylinky vyrobíte olej, získáte famózní kosmetický prostředek, který neutralizuje volné radikály, zpomaluje stárnutí, působí proti stárnutí a stimuluje růst vlasů (4)? Je jasné, že středomořský fešák vám prostě letos nesmí chybět!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10302454/, (2) www.housedigest.com/1327614/basil-in-kitchen-hack-keeps-flies-out/, (3) www.gardendesign.com/plants/mosquito-repellent.html, (4) www.linkedin.com/pulse/what-does-rosemary-oil-do-your-skin-hair-xirancosmetics-gt50c





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba