Prostreno.cz

Správně seříznutá bazalka vydrží skoro celou sezonu

Když už nějakou bylinku pěstujete, je cílem, aby vydržela co nejdéle. Základem úspěchu je správné seříznutí. Jak na to?

Bazalka je aromatická bylina, která je ceněná pro svůj intenzivní aroma a široké možnosti použití v kuchyni. Abychom zajistili, že nám bazalka vydrží po celou sezónu a poskytne nám dostatek čerstvého listí, je důležité ji správně pěstovat a seřezávat. Zde jsou klíčové tipy, jak toho dosáhnout.

Výběr vhodné odrůdy bazalky

Existuje několik odrůd bazalky, které se liší svým růstem a chutí. Nejběžnějšími jsou bazalka sladká (Ocimum basilicum), citronová bazalka (Ocimum citriodorum) a pažitková bazalka (Ocimum minimum). Každá z těchto odrůd může mít odlišné nároky na péči, ale základní principy seřezávání platí pro všechny.

Pravidelné seřezávání

Klíčem k dlouhodobému růstu a bohatému obnovení bazalky je pravidelné seřezávání. Při seřezávání byste měli odstraňovat vrcholy větví nad dvojitém listem. Tímto způsobem podporujete rozvětvení a zabraňujete tomu, aby bazalka příliš rychle vykvetla. Vyvarujte se však přílišnému prořezávání, které by mohlo oslabit rostlinu.

Správná technika seřezávání

Při seřezávání bazalky používejte ostré, čisté nůžky nebo nože, abyste minimalizovali poškození rostliny. Seříznutí by mělo být provedeno nad pár listů nebo větví, aby se podpořilo zdravé růstové chování rostliny.

Dodržování hygienických praktik

Je důležité dbát na hygienu při seřezávání bazalky, aby se minimalizovalo riziko šíření chorob mezi rostlinami. Čisté nářadí a pravidelné čištění pracovních ploch jsou zásadní pro zdraví vaší bazalky.

Kontrola škůdců a chorob

Pravidelně kontrolujte bazalku na přítomnost škůdců, jako jsou mšice nebo slimáci, a na příznaky chorob, jako jsou hniloby nebo plísně. Rychlá identifikace a řešení problémů může zachránit vaši rostlinu a zajistit její dlouhodobou vitalitu.

Správná péče o kořeny

Zajistěte, aby měla bazalka dobře odvodněnou půdu a dostatek prostoru pro růst kořenů. Při přílišné vlhkosti půdy nebo přeplnění kořenového prostoru může trpět její zdraví a produktivita.

Správné seřezávání bazalky je klíčové pro její dlouhodobou životaschopnost a bohaté plodění. Dodržováním uvedených tipů můžete zajistit, že vaše bazalka vydrží téměř celou sezonu a bude poskytovat čerstvé aromatické listy pro vaše kulinářské dobrodružství. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat rostlinu, dbát na její hygienu a správně pečovat o kořeny, abyste maximalizovali její zdraví a výnosy.

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Špenátová omeleta

30min
(34 hlasů)

Snídaně z lásky

20min
(38 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba