Prostreno.cz

Jednoduché kroky ke snížení odpadu v domácnosti

Zase vám koš s odpadky doslova přetéká? Jeho vynášení asi není vaší oblíbenou činností. Pokud snížíte množství odpadu, ušetříte si spoustu běhání k popelnici a zároveň přispějete k ochraně životního prostředí.

Rozhodnutí, která přímo ovlivňují naši planetu, děláme každý den. Týkají se třeba toho, kolik věcí vyhodíme. Věřte, nebo ne, průměrný Čech ročně vyprodukuje zhruba 553 kilogramů komunálního odpadu (1). Při představě, jak obrovské množství to představuje pro celou republiku, se protáčejí panenky. Hlavně tedy ochráncům životního prostředí.

Odpad má dopad

Samozřejmě nejen náš, i celosvětový odpad, kupící se na skládkách, zhoršuje kvalitu ovzduší, znečišťuje vodní zdroje a narušuje ekosystémy. Protože uvolňuje škodlivé látky, přispívá navíc ke klimatickým změnám a globálnímu oteplování (2). I vy ale můžete ekologické situaci pomoci, stačí obsah koše trochu korigovat.

Láhev na vodu? Jedině vlastní!

Opakovaně použitelnou láhev na vodu doma jistě máte. Kdy jste ji v ruce ale měli naposledy? Tím, že si ji budete doplňovat, omezíte nejen množství odpadu z jednorázových nádob, ale i své náklady na dražší nápoje. To stejné platí pro nákupní tašky. Opravdu si v při každém nákupu musíte kupovat novou?

Chytrá recyklace jako dobrý krok

Odpadové hospodářství se dá vylepšit i tím, že budete volit produkty s recyklovatelnými obaly. Jen pro připomenutí – do modrého kontejneru patří papír, do žlutého plasty, do zeleného skla a krabice od mléka házejte do toto oranžového.

Lup s tím do kompostu

Překvapivých 25 procent veškerého domácího odpadu může být kompostováno, a to včetně zbytků ovoce, zeleniny, kávové sedliny, vaječných skořápek a starého pečiva. Ne, to, že bydlíte v panelovém domě, vás o tuto možnost nepřipravuje. Prodávají se totiž i kompostéry bytové. Obsah pak ocení pěstované rostliny, kterým poskytnete jedinečné hnojivo.

Zdroje: (1) www.mzp.cz/cz/news_20240307_Odpadova-data-za-rok-2022, (2) www.greenmatch.co.uk/blog/landfills-environmental-impact, (3) www.nature.org/en-us/about-us/where-we-work/united-states/delaware/stories-in-delaware/delaware-eight-ways-to-reduce-waste/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba