Prostreno.cz

Zářijové bylinkobraní si nenechte proklouznout mezi prsty

Září je ideální čas na sběr bylinek, které můžeme využít jak v kuchyni, tak v domácí lékárničce. Po horkých letních dnech, kdy rostliny nabraly dostatek sluneční energie, začínají na podzim dosahovat svého vrcholu a jejich léčivé účinky jsou nejsilnější. Bylinkobraní v září je tradiční rituál, který nám umožňuje připravit si zásoby na zimní období. Pojďme se podívat, které bylinky stojí za to v září sbírat a jak je můžeme využít.

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva je jednou z nejvíce podceňovaných bylinek, a přitom je to skutečný poklad. Obsahuje železo, vápník, vitamíny A a C a další živiny, které podporují zdraví krve a imunitního systému. V září sbíráme její listy, které jsou ideální pro přípravu čaje nebo jako přísada do smoothie a polévek. Kopřiva také pomáhá při revmatických potížích a detoxikuje organismus.

Šalvěj lékařská

Šalvěj je vynikající pro své antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Její listy se v září sbírají pro sušení, aby byly připraveny na chladnější měsíce. Šalvějový čaj je skvělý při bolestech v krku a nachlazení, a také se používá k oplachování úst při zánětech dásní. Kromě toho je šalvěj výborným kořením do různých pokrmů, zejména masitých jídel.

Tymián obecný

Tymián je známý svými antibakteriálními a antivirovými účinky. Zářijový sběr tymiánu je skvělý pro přípravu domácích tinktur a olejů, které mohou být použity při nachlazení a kašli. Tymiánový čaj pomáhá při zažívacích potížích a podporuje zdraví dýchacího systému. Tato bylinka je také oblíbená v kuchyni, kde se využívá k dochucení polévek, omáček a pečených pokrmů.

Meduňka lékařská

Meduňka je bylinka, která je ideální pro uklidnění mysli a podporu spánku. Její listy se sbírají před kvetením, ale i v září najdeme kvalitní rostliny. Meduňkový čaj je skvělý na večerní relaxaci a může pomoci zmírnit stres a úzkost. Meduňka se také využívá při trávicích obtížích, zejména při nadýmání a křečích.

Máta peprná

Máta je osvěžující bylinka, která se v září hojně sbírá. Její listy mají chladivý účinek a jsou skvělé pro přípravu čajů a domácích limonád. Máta podporuje trávení, pomáhá při nachlazení a je účinná proti bolestem hlavy. Mátový olej je výborný na masáže a inhalace, které uvolňují dýchací cesty.

Jak správně sbírat a sušit bylinky?

Při sběru bylinek je důležité dodržovat několik základních pravidel. Sbíráme je za suchého počasí, ideálně dopoledne, kdy je rostlina nejvíce nasycena esenciálními oleji. Bylinky sušíme na stinném a větraném místě, aby si zachovaly svou chuť, vůni a léčivé vlastnosti. Sušené bylinky skladujeme v tmavých sklenicích na suchém místě.

Zářijové bylinkobraní je skvělou příležitostí, jak si připravit zásoby na zimu a zároveň si užít krásného podzimního počasí. Vydejte se do přírody, sbírejte bylinky a objevujte jejich léčivé síly. Přirozená medicína je často tím nejlepším lékem, který nám příroda nabízí.

Zdroj: www.kraeuterbergl.de/en/blog/herb-of-the-month-september/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba