Prostreno.cz

I se zbytky šunky lze v kuchyni kouzlit

Kolečko sem, kolečko tam. Zase vám po rodinném setkání či jiné příležitosti zbylo trochu šunky? Ano, můžete si ji dát jen tak na rohlík, ale zužitkovat ji můžete mnohem lepšími způsoby.

Často se ocitáme v situaci, kdy nám potraviny zkrátka zbydou a pak si lámeme hlavu s jejich využitím. Příkladem za všechny je třeba taková šunka. Vyhodit ji? Jen to ne, zbytečně byste se připravili o celou řadu lahodných pokrmů. I s malým množstvím můžete doslova kouzlit!

Těstoviny, chipsy, knedlíky i krekry

Proměňte zbytky šunky v chutné italské jídlo. Stačí je spolu s hráškem, parmazánem a smetanovým sýrem přidat k těstovinám. Výsledkem bude skvělé a rychlé jídlo bohaté na bílkoviny. Můžete je také přimíchat do zeleninového salátu, zapéct s brambory, přihodit do fazolové polévky a vmíchat do vaječné omelety nebo domácích masových knedlíčků (1). Přímo se nabízejí i muffiny a snídaňové sendviče. Když šunku nasucho opražíte na pánvi, rázem jsou na talíři báječné křupavé chipsy. Klidně ji i rozmixujte a nezapomeňte ani na bílý jogurt a nějaké koření – tenhle salátový dresing sklidí velký úspěch. Šunkovými pozůstatky můžete naplnit i rajčata nebo papriky. Malé kousky je možné položit na krekry, které necháte zapéct chvilku v troubě. Nebojte se s nimi ochutit i těsto na knedlíky. A věděli jste, že tento typ uzeniny je svým způsobem zdravý?

Zdroj vitaminů i minerálů

Ačkoli potraviny nabízené v řeznictví a uzenářství obvykle nemají tu nejlepší pověst, nelze je házet do jednoho pytle. Není výrobek jako výrobek! Kvalitní šunka zprostředkovává vitaminy skupiny B i selen, zinek, fosfor, draslík a železo, proto může být užitečným doplňkem pro podporu funkce štítné žlázy, imunity, zdraví kostí a tvorby energie (2). Rovněž poskytuje koenzym Q10 (3), který je spojen se zlepšenými výsledky u lidí se srdečním selháním a metabolickými poruchami (4). Tak proč by měla přijít nazmar?

Zdroj: (1) www.livestrong.com/article/13778629-leftover-ham-recipes/, (2) www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-ham, (3) www.healthline.com/nutrition/is-ham-healthy#benefits, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30122240/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba