Prostreno.cz

Jak při nakupování potravin výrazně ušetřit

Nákupy jídla v řádu tisíců peněžence pořádně odlehčí. Cesta k úsporám vede přes napsaný nákupní seznam i sledování akčních nabídek. A proč se v supermarketu občas ohnout k dolním policím?

Jíst se samozřejmě musí, ale stojí to stále více peněz. Nákupy potravin jsou jedním z největších výdajů rodinného rozpočtu i důvodem k velké nervozitě. Jistá zahraniční studie (1) z letošního roku odhalila, že 42 procent lidí vnímá účty za jídlo jako hlavní finanční stresor. Také nevíte, jak se tady dá ušetřit? Zkuste to třeba takhle.

Bez seznamu ani ránu

Ať už si soupis potřebných položek napíšete do telefonu nebo pěkně postaru na kousek papíru, mít jasnou představu se vážně vyplatí. „Plánování jídel a vytváření nákupního seznamu minimalizuje plýtvání a zajistí, že koupíte jen to, co skutečně potřebujete,“ radí australský finanční poradce a autor knih Joel Gibson (2).

Nakupovat ve slevě není ostuda

Značně ušetřit můžete i na zvýhodněných produktech. „Supermarkety mají slevy na určité položky prakticky každý týden. Podívejte se do aplikace nebo katalogu navštěvovaných obchodů, abyste zjistili, co je momentálně v akci,“ radí jmenovaný finanční poradce. Podle něj je dobré sledovat i domácí výrobky, které kvalitou mnohdy převažují nad značkovou nabídkou.

Jděte najisto

Opravdu se ve svém obchodě dokonale vyznáte? Jistě, víte, kudy se vydat pro pečivo, a kde je uskladněná třeba mražená zelenina, ale jsou tu i jiné strategické věci. Podle Joela Gibsona vystavované zboží v úrovni očí vždy bývá dražší, zatímco spodní a horní police obsahují levnější potraviny. Proč to tak je, není těžké domyslet – má to zákazníky přimět více utrácet.

Návrat k tradičním receptům

Moderní gastronomie vytváří neuvěřitelné chuťové zážitky, ale ani jednoduché a tradiční recepty přece nejsou špatné. „Staromódní recepty, jako třeba na boloňské špagety, bývají obvykle levnější, protože vyžadují méně drahé suroviny,“ vysvětluje Joel Gibson. A zároveň upozorňuje na to, že zjednodušená jídla šetří nejen peníze, ale i čas.

Zdroje: (1) www.finder.com.au/news/taking-action-to-save-on-groceries-2024, (2) www.houseofwellness.com.au/lifestyle/healthy-living/supermarket-money-saving-expert-tips





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba