Prostreno.cz

Potraviny rychle podléhající zkáze

Už žádné plýtvání a vyhazování potravin! To si možná slibujete každý den, ale avokádo, banány, mleté maso i tvarohové dortíky schované ke kávě dokazují, že tak jednoduché to nebude. Že by vina špatného skladování?

Když už člověk za kupované potraviny platí tolik peněz, logicky si na nich chce pochutnat co nejvíce. Ne vždycky se to ale podaří, protože se jednoduše zkazí. Které konkrétní v odpadkovém koši nebo kompostéru končí nejčastěji?

S ovocem i zeleninou bývá kříž

Asi všichni jsme se přesvědčili o tom, že zralé avokádo je nejlepší konzumovat prakticky ihned, protože jeho trvanlivost má velmi omezený čas. Aby vydrželo déle, dávejte ho raději do lednice, kde zůstane v kondici i několik týdnů. Pro ještě pozdější spotřebu ho můžete také nakrájet a zmrazit, třeba do omáček se bude hodit stále. Za chlad ledničky vám poděkují i banány a brokolice. Tu se ale snažte sníst do tří dnů, potom uvadá.

Pozor na maso a ryby

Maso je bohatým zdrojem bílkovin a ryby zase oceňovaným zprostředkovatelem omega-3 mastných kyselin. Je v našem zájmu jíst obojí, ideálně pravidelně. Čerstvé sladkovodní i mořské živočichy byste měli zužitkovat do 48 hodin od nákupu, dokud jsou v optimální formě. Pokud to nestihnete, o slovo se opět přihlásí mrazák. Na konzumaci mletého masa máte po otevření balení zhruba dva dny. Ani tu načatou šunku a uzeniny si nešetřete dlouho. Jejich výdrž podstatně zkrátíte tím, že je nebudete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě. Důležitým pravidlem jsou čisté ruce při každé manipulaci, aby se snížilo riziko přenosu bakterií.

I dortíky mají svou hlavu

Jistě bychom si přáli mít sladkosti z cukrárny k dispozici pořád, ale samozřejmě to nejde. Dorty s tvarohovým krémem nebo šlehačkovou polevou vyžadují neustálé chlazení, které však způsobuje jejich vysušení i ztrátu chuti a vizuální atraktivnosti. Spotřeba se tedy počítá na pouhé hodiny. Kdybyste si k nim chtěli dát mléčný koktejl, nezapomeňte mléko vždy uchovávat v zadní části lednice. Ubytování ve dveřích není ani trochu vhodné, jelikož urychluje zkázu, a to kvůli výkyvům teplot při otevírání.

Zdroj: www.realsimple.com/foods-that-spoil-the-fastest-8692812





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba