Prostreno.cz

Levandulových stonků se rozhodně nezbavujte

Levandule je oblíbená rostlina, která se hojně používá v aromaterapii, kosmetice a také v kuchyni. Většina z nás zná její krásně voňavé květy, které se často suší a používají jako dekorace nebo přísada do různých produktů. Ale co stonky levandule? Mnoho lidí je považuje za odpad a vyhazuje je. To je ovšem velká škoda! Levandulové stonky mají široké využití, ať už v kuchyni, domácnosti nebo v zahradě. V tomto článku vám ukážeme, proč byste se jich neměli zbavovat a jak je můžete prakticky využít.

Levandulové stonky v kuchyni

Levandulové stonky jsou ideální pro použití v kuchyni. Mohou být například použity jako přírodní špejle na grilování masa, ryb nebo zeleniny. Jejich jemná vůně dodá pokrmu lehkou levandulovou příchuť, která z něj udělá něco opravdu výjimečného.

Tip: Před použitím na gril namočte levandulové stonky na 30 minut do vody, aby se při grilování nespálily. Poté je můžete použít místo klasických špejlí.

Voňavé domácí čaje a nápoje

Z levandulových stonků lze snadno připravit aromatický čaj nebo levandulový sirup do limonád. Stačí je sušit nebo použít čerstvé a přidat do vařící vody. Levandulový čaj je známý pro své uklidňující účinky a může pomoci zmírnit stres a podpořit klidný spánek.

Recept na levandulový čaj:

  • 2 sušené nebo čerstvé levandulové stonky
  • 250 ml horké vody
  • Med nebo citron dle chuti

Postup: Stonky zalijte horkou vodou a nechte louhovat přibližně 5–10 minut. Poté čaj sceďte a přidejte med nebo citron podle chuti.

Přírodní osvěžovače vzduchu

Levandulové stonky mohou posloužit jako přírodní osvěžovač vzduchu. Stačí je svázat do malých svazků a umístit je do skříní, zásuvek nebo na místa, kde chcete neutralizovat pachy. Stonky levandule uvolňují jemnou a příjemnou vůni, která nejen krásně provoní váš domov, ale také odpuzuje moly a jiný hmyz.

Využití na zahradě

Pokud máte zahradu, můžete stonky levandule využít jako mulčování pro rostliny. Levandule má schopnost odpuzovat různé škůdce, a tím chránit rostliny ve vaší zahradě. Stačí stonky nasekat na menší kousky a rozložit kolem květin nebo zeleniny.

Levandulová vonná svíčka

Stonky levandule lze použít i při výrobě domácích svíček. Stačí je přidat do rozehřátého vosku a nechat je jemně uvolňovat svou vůni při hoření. Svíčky s levandulí jsou oblíbené pro svou uklidňující a relaxační atmosféru.

Levandulové stonky jsou všestrannou surovinou, kterou byste neměli vyhazovat. Ať už je použijete v kuchyni, na zahradě nebo pro výrobu domácích produktů, vždy vám přinesou přidanou hodnotu. Vyzkoušejte některý z našich tipů a přesvědčte se o jejich přínosu.

Zdroje: názor autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9357533/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Omeleta se sýrem

30min
(8 hlasů)

Frittata s hráškem

30min
(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

20min
(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

40min
(29 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba