Prostreno.cz

Ovoce a zelenina, které loupete poměrně dost zbytečně

V dnešní době, kdy se stále více dbá na zdravý životní styl, je důležité znát i správné zacházení s ovocem a zeleninou. Mnoho z nás má ve zvyku loupat ovoce a zeleninu, což je často úplně zbytečné. V kůře mnoha druhů se totiž nachází cenné živiny, které by neměly skončit v koši. V tomto článku se podíváme na několik druhů ovoce a zeleniny, které byste zbytečně neměli loupat.

Jablka

Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, ale mnoho lidí je stále loupe. Kůra jablka však obsahuje většinu vlákniny a také flavonoidy, které mají silné antioxidantní účinky. Loupáním ztrácíte podstatnou část těchto důležitých látek, které prospívají vašemu zdraví.

Brambory

Pokud se připravují pečené brambory, často se nechávají neloupané, ale při vaření nebo smažení je zvykem brambory loupat. To je ovšem chyba. Kůra brambor obsahuje velké množství vlákniny, vitamínu C a B6, stejně jako železa. Navíc kůra přidává pokrmům zajímavou texturu a chuť, kterou byste si neměli nechat ujít.

Mrkev

Mnoho lidí je zvyklých loupat mrkev, než ji přidají do salátů nebo polévek. Mrkev však nemusíte loupat, pokud je dobře omyta. Kůra mrkve obsahuje vysoký obsah vitamínu A a betakarotenu, což jsou silné antioxidanty prospěšné pro zrak a zdraví pokožky.

Okurky

Okurky jsou dalším druhem zeleniny, který lidé často loupají kvůli hořkosti kůry. Pokud však máte čerstvé a kvalitní okurky, není třeba je loupat. V kůře okurky najdete vitamín K, vlákninu a antioxidanty, které pomáhají při detoxikaci organismu.

Cuketa

Cuketu mnozí lidé loupují, zvláště pokud je starší a její kůra je tvrdší. Přitom mladá cuketa má tenkou a jemnou kůru, kterou je vhodné nechat na místě. Obsahuje totiž vitamíny B a C a je bohatá na vlákninu. Loupání cukety je tedy zbytečné, pokud není skutečně přezrálá.

Kiwi

Kiwi je ovoce, které má neobvykle chlupatou slupku, a proto je mnoho lidí zvyklých ji loupat. Přesto je kůra kiwi jedlá a bohatá na vlákninu a vitamín C. Zkuste kiwi jen dobře omýt a nakrájet na plátky i s kůrou – nejen že získáte více živin, ale také zajímavou texturu.

Lilek

Lilek bývá často loupán kvůli tužší kůře. Přesto kůra lilku obsahuje významné množství antioxidantů, zejména nasunin, který podporuje zdraví mozku a chrání buňky před poškozením. Zanechte lilek neloupaný, pokud připravujete například grilovaný lilek nebo jej pečete v troubě.

Přestaňte zbytečně loupat ovoce a zeleninu a užívejte si všechny výživné látky, které kůra poskytuje. Správné omytí ovoce a zeleniny vám zaručí, že se zbavíte nečistot a chemikálií, zatímco si uchováte maximum vitamínů a minerálů.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/peeling-fruits-veggies, www.cookist.com/13-fruits-and-vegetables-you-should-and-shouldnt-peel/






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba