Prostreno.cz

Myčku kvalitně vyčistí ocet společně s jedlou sodou

Myčka na nádobí je jedním z nepostradatelných spotřebičů v moderní domácnosti. I přesto, že se stará o čistotu vašeho nádobí, je třeba, aby i ona byla pravidelně čištěna. V průběhu času se v ní mohou hromadit zbytky jídla, mastnota, vodní kámen a plísně, které mohou nejen snižovat účinnost myčky, ale také způsobit nepříjemné pachy. Naštěstí není třeba sahat po drahých chemických prostředcích. Stačí ocet a jedlá soda, dvě běžné kuchyňské suroviny, které vaše myčka dokonale vyčistí.

Proč čistit myčku?

V myčce se hromadí nečistoty a zbytky, které mohou vést k jejímu horšímu výkonu, což znamená, že nádobí není tak čisté, jak by mělo být. Čištění myčky také zabraňuje tvorbě vodního kamene a usazenin, které mohou poškodit její mechanické části. Kromě toho pravidelná údržba prodlužuje životnost spotřebiče.

Jak ocet a jedlá soda fungují?

Ocet je známý pro své čisticí a dezinfekční účinky díky své kyselosti, která dokáže účinně rozpustit mastnotu a vodní kámen. Jedlá soda má zase schopnost pohlcovat pachy, což je ideální pro odstranění nepříjemných vůní z myčky. Navíc jemně čistí povrch myčky, aniž by ho poškrábala.

Postup čištění myčky octem a jedlou sodou

Krok 1: Vyprázdnění myčky

Nejprve je nutné myčku vyprázdnit. Ujistěte se, že v ní nezůstalo žádné nádobí ani zbytky potravin. Zkontrolujte spodní část myčky a případně odstraňte zbytky jídla, které se tam mohly zachytit.

Krok 2: Čištění octem

Nalijte šálek octa do misky, kterou umístíte na horní koš myčky. Zapněte myčku na nejdelší program s nejvyšší teplotou. Ocet bude během cyklu dezinfikovat, čistit a rozpouštět mastnotu a vodní kámen.

Krok 3: Použití jedlé sody

Po dokončení octového cyklu nasypte zhruba půl šálku jedlé sody na dno myčky. Znovu zapněte myčku, tentokrát na krátký cyklus s horkou vodou. Jedlá soda odstraní zbylé nečistoty a zbaví myčku nepříjemných pachů.

Krok 4: Čištění filtru a těsnění

Zatímco běží cyklus s jedlou sodou, nezapomeňte na ruční čištění filtru a těsnění dveří myčky. Použijte jemný kartáček a ocet, abyste se zbavili usazenin a mastnoty.

Jak často myčku čistit?

Pravidelné čištění myčky je klíčové pro její dlouhodobý výkon. Doporučuje se provádět tento čisticí proces alespoň jednou za měsíc, přičemž filtr a těsnění by měly být kontrolovány častěji.

Ocet a jedlá soda jsou levné, ekologické a účinné prostředky pro čištění myčky na nádobí. Pravidelná údržba vaší myčky nejen prodlouží její životnost, ale také zaručí, že vaše nádobí bude po každém mycím cyklu dokonale čisté a bez zápachu.

Zdroj: www.today.com/series/how-often-should-you/how-clean-dishwasher-t17946, www.wikihow.com/Clean-a-Dishwasher-with-Vinegar





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba