Prostreno.cz

Na pěstování mrkve je nyní nejvhodnější čas

Mrkev je jednou z nejoblíbenějších a nejvýživnějších kořenových zelenin, kterou lze snadno vypěstovat na zahrádce nebo i na balkoně. Je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, což z ní činí skvělou potravinu pro každodenní konzumaci. Pokud jste přemýšleli o pěstování vlastní mrkve, teď je ten správný čas začít! Podzim je ideálním obdobím pro výsadbu mrkve, protože chladnější teploty pomáhají zlepšit její chuť a texturu.

Proč právě podzim?

Podzimní období je pro pěstování mrkve ideální z několika důvodů. Mrkev je zelenina, která preferuje chladnější počasí. Vysazování mrkve na konci léta nebo na začátku podzimu zajišťuje, že kořeny budou růst ve stabilnějších teplotách, což vede k sladší a chutnější sklizni. Navíc se během podzimních měsíců snižuje riziko přemnožení škůdců, kteří jsou aktivnější v létě.

Jak připravit půdu pro mrkev

Mrkev potřebuje dobře propustnou půdu, aby mohla růst rovně a hluboko. Ideální je hlinitopísčitá půda, která je bohatá na živiny. Před výsadbou je důležité odstranit všechny kameny a pevné překážky, které by mohly bránit růstu kořenů. Doporučuje se půdu předem prokypřit a přidat do ní organický kompost, aby byla bohatá na živiny a dobře držela vlhkost.

Výsev mrkve

Semena mrkve by měla být zaseta do řádků s rozestupy přibližně 1–2 cm mezi jednotlivými semeny. Řádky by měly být asi 20–25 cm od sebe, aby měly rostliny dostatek prostoru pro růst. Po výsevu je důležité semena lehce přikrýt tenkou vrstvou zeminy a dobře zalít. Mrkev má ráda vlhkou půdu, ale ne přemokřenou. Proto je třeba dbát na pravidelnou zálivku, zejména v suchých obdobích.

Péče o mrkev během růstu

Během růstu je důležité udržovat půdu vlhkou, ale přitom dobře propustnou, aby kořeny nedošlo k hnilobě. V případě hustého výsevu můžete mladé rostlinky jemně protrhat, aby měly dostatek prostoru k růstu. Mrkev také potřebuje dostatek slunečního světla, aby rostla zdravě a rychle. Pravidelné odstraňování plevele pomůže zabránit konkurenci o živiny.

Kdy sklízet mrkev?

Mrkev je připravena ke sklizni obvykle za 70 až 80 dní po výsevu, v závislosti na odrůdě. Mladé mrkve, které se sklízejí dříve, mají jemnější chuť, zatímco větší mrkve, které zůstávají déle v zemi, získávají výraznější sladkost. Sklizeň mrkve se doporučuje provádět v suchém počasí, aby kořeny nezůstaly příliš vlhké a nebyly náchylné k hnilobě.

Pěstování vlastní mrkve je skvělý způsob, jak si zajistit čerstvou a výživnou zeleninu přímo z vaší zahrady. Podzim je ideálním časem pro výsadbu, protože chladnější teploty zaručují sladkou a chutnou sklizeň. Stačí dodržovat několik jednoduchých kroků a už brzy budete moci sklízet své vlastní mrkve, které budou plné vitamínů a minerálů

Zdroj: www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/carrot/indoor-carrot-growing.htm


Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba