Prostreno.cz

Rajčata nechte pěkně dozrát společně s banánem

Rajčata jsou v létě oblíbenou zeleninou, která se hodí téměř do každého pokrmu, ať už jako součást salátů, omáček, nebo grilovaných specialit. Často se však stává, že rajčata, která zakoupíme v obchodě nebo vypěstujeme na zahradě, nejsou plně zralá. Existuje však jednoduchý trik, jak tento proces urychlit a přitom zachovat všechny chutě – dozrávání rajčat společně s banánem.

Proč zrovna banán?

Banány uvolňují při svém zrání velké množství plynu zvaného etylen, který je přírodním rostlinným hormonem. Etylen zrychluje proces zrání u většiny plodů, včetně rajčat. Když rajčata uložíte do blízkosti banánů, urychlí to jejich dozrávání a umožní jim získat sytou červenou barvu a plnou chuť. Tento trik je ideální, pokud máte doma rajčata, která jsou stále zelená nebo mají pouze náznak zbarvení.

Jak správně postupovat?

  1. Vyberte vhodná rajčata: Pokud máte zelená nebo mírně oranžová rajčata, tento trik je pro vás ideální. Pokud jsou rajčata příliš zralá, nemusí se hodit pro další dozrávání a mohla by se spíše rozpadnout.

  2. Zvolte čerstvé banány: Ideální jsou banány, které právě začínají dozrávat a mají ještě na sobě pár zelených skvrn. Starší banány mohou být méně účinné, protože již uvolnily většinu etylenu.

  3. Uložte rajčata a banány do papírového sáčku: Tato metoda zajišťuje, že plyn etylen bude cirkulovat pouze mezi rajčaty a banány. Sáček by měl být dostatečně vzdušný, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti, která by mohla způsobit plíseň.

  4. Zkontrolujte rajčata denně: Během 2–3 dnů byste měli vidět změny v barvě rajčat. Pokud chcete rajčata měkčí a ještě více zralá, nechte je s banánem další den nebo dva.

Další způsoby urychlení zrání rajčat

Pokud nemáte po ruce banány, existují i další způsoby, jak urychlit zrání rajčat:

  • Uložení rajčat do blízkosti jiného zralého ovoce, například jablek nebo broskví, které také produkují etylen.
  • Sluneční světlo: Umístěte rajčata na okenní parapet, kde dostanou dostatek slunečního světla. Proces bude o něco pomalejší než s banány, ale také účinný.
  • Papírový sáček bez banánu: Pokud nemáte banány ani jiné ovoce, rajčata můžete uložit jen do sáčku. Etelen, který rajčata sama uvolňují, bude cirkulovat a urychlí jejich zrání.

Zrání rajčat s banánem je snadný a efektivní trik, který vám ušetří čas a umožní vám vychutnat si sladká, šťavnatá rajčata kdykoliv budete potřebovat. Tento jednoduchý tip je ideální pro domácí pěstitele, ale i pro ty, kteří kupují nedozrálá rajčata z obchodu.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3243340/, názor a zkušenosti autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Přihlášení

Přihlaste se pomocí vašeho uživatelského jména (nicku) nebo e-mailu.
Ještě nemáte účet? Pokračujte na naši registraci.

Přihlašuji se...

nebo

Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba