Prostreno.cz

Ještě si stihnete vysadit zdravý kerblík

Kerblík (Anthriscus cerefolium) je bylinka, která by neměla chybět ve vaší zahradě ani kuchyni. Tento jemně aromatický a chutný zelený list je oblíbený především ve francouzské kuchyni, kde ho přidávají do polévek, salátů a omáček. Ačkoliv se může zdát, že sezóna výsadby bylinek je už pryč, kerblík je jednou z bylinek, kterou si ještě můžete vysadit a sklízet ji po celý podzim. Kromě jeho kulinářského využití je kerblík bohatý na vitamíny a minerály, což ho činí pro tělo velmi prospěšným.

Zdravotní přínosy kerblíku

Kerblík je považován za jemnou léčivou bylinku, která má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vitamíny A a C, které podporují zdraví pokožky, očí a posilují imunitní systém. Kerblík také obsahuje minerály, jako je vápník, železo a hořčík, které podporují zdravé kosti, správnou funkci svalů a podporují krevní oběh.

Dalším významným přínosem kerblíku je jeho detoxikační účinek. Obsahuje flavonoidy, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům, a díky mírným diuretickým vlastnostem podporuje vylučování toxických látek z těla. Kerblík může také pomoci při problémech s trávením, nadýmáním a má mírný povzbuzující účinek na metabolismus.

Jak pěstovat kerblík

Kerblík je velmi snadno pěstovatelná bylinka, kterou můžete vysadit přímo do záhonu nebo do květináče na balkoně. Stačí ho umístit na místo s částečným stínem, protože přímé sluneční světlo může způsobit ztrátu jeho jemné chuti. Půda by měla být dobře propustná a obohacená o organickou hmotu, aby podporovala zdravý růst rostlin.

  1. Výsev: Kerblík můžete vysévat přímo do půdy. Semena vysévejte do řádků, asi 1 cm hluboko. Po vyklíčení je třeba mladé rostlinky protrhat, aby měly dostatek prostoru pro růst.

  2. Zálivka: Kerblík vyžaduje pravidelnou zálivku, ale pozor na přemokření. Půda by měla být vlhká, ale ne příliš promočená.

  3. Sklizeň: Listy kerblíku můžete sklízet už 6–8 týdnů po výsevu. Stačí odštípnout listy u báze rostliny a kerblík bude dále růst. Doporučuje se sklízet kerblík těsně před květem, protože po rozkvětu ztrácí chuť i jemnou strukturu.

  4. Pěstování v interiéru: Kerblík je možné pěstovat i v květináči na okně. Potřebuje však čerstvý vzduch a světlo, ale ne přímé sluneční paprsky.

Jak kerblík využít v kuchyni

Kerblík má jemně nasládlou chuť, která se hodí do lehkých salátů, polévek, omáček nebo k rybám a drůbeži. Vhodný je také jako součást bylinkového másla nebo jako dekorace na hotová jídla. Chutná nejlépe čerstvý, proto ho doporučujeme používat ihned po sklizni.

Pokud ještě nemáte kerblík ve své zahradě nebo na okenním parapetu, rozhodně si ho stihnete vysadit i teď na podzim. Tato nenáročná bylinka vám nejen obohatí jídla, ale také posílí vaše zdraví díky svým detoxikačním a regeneračním účinkům.

Zdroje: www.scialert.net/fulltext/?doi=ajps.2012.163.171, www.mdpi.com/1424-8247/14/1/55/htm, www.scialert.net/fulltext/?doi=ajps.2012.163.171, www.academic.oup.com/nutritionreviews/article/75/4/241/3747768?login=true, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17594730/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba