Prostreno.cz

Jak často byste měli mýt svou láhev na vodu

Máte ji stále po ruce, což je šikovné a efektivní, když jde o zajištění dostatečného příjmu tekutin. Ve vaší láhvi s vodou se však rychle množí mikroby a plísně, proto nezapomínejte na pravidelné čištění.

Nosíme si ji do práce, posilovny i do auta, na procházku se psem a pijeme z ní i doma. Opakovaně použitelná a stylová láhev na vodu se stala naším každodenním společníkem i nejlepším přítelem. Máme radost, že díky ní dodržujeme pitný režim, aniž bychom planetu zatěžovali plastem. A teď otázka – dáváte tu svou do myčky? Jakým způsobem a v jaké frekvenci ji myjete?

Neznalost neomlouvá

Podle uznávané australské mikrobioložky a potravinářské vědkyně Rozity Vaskosky je důkladná hygienická očista nutná sedm dní v týdnu. „Pravidelné každodenní mytí opakovaně použitelných lahví teplou vodou a mycím prostředkem na nádobí snižuje množství mikroorganismů na vnitřní i vnější straně," podotýká expertka. „V současnosti existuje velmi omezené množství výzkumů zabývajících se množstvím mikroorganismů v těchto nádobách, ale odborníci potvrdili, že se v nich mikroorganismy obstojně množí,“ dodává mikrobioložka s tím, že se jejich počet během několika hodin klidně i zdvojnásobí.

Plíseň? Tu pít nechcete!

„Mikrobiologická kvalita takto skladované vody může kolísat od nedetekovatelných mikroorganismů až po tisíce mikroorganismů na jeden mililitr,“ šokuje Rozita Vaskoska. Ačkoli ne všechny mikroby jsou škodlivé, některé skutečně mohou negativně ovlivnit kvalitu a bezpečnost konzumovaného obsahu. „Nemytá láhev představuje živnou půdu pro bakterie a plísně," varuje i australský potravinářský odborník Vincent Candrawinata. Kontaminace největší zdravotní komplikace způsobuje dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem. „Všechny nádoby potřebují údržbu, ale u některých typů je menší pravděpodobnost, že se na nich bakterie rozšíří. Třeba ty z nerezové oceli jsou obecně velmi odolné, protože mají neporézní povrchy,“ doporučuje Vincent Candrawinata.

Zdroj: www.bodyandsoul.com.au/houseofwellness/how-often-do-you-clean-your-water-bottle/news-story/59a7885158710070eb64e7aa155306ff





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba