Prostreno.cz

Potraviny způsobující ještě větší hlad

Bílá rýže není jedinou potravinou, která místo zasycení vyvolává spíše hladové pocity. Na pozoru se mějte i před světlým pečivem a vaječnými bílky. Platí to také pro ovocný džus!

Dojídáte poslední sousto a málo toho nebylo. Máte ale divný pocit, že jste hladovější než předtím. Je to vůbec možné? To si pište. Tahle svízelná situace je u některých potravin naprosto běžná. Po jakých konkrétních v žaludku pořádně kručí?

Sladkým to začíná

„Při výběru toho, co nás udrží v sytosti, hrají klíčovou roli základní živiny spojené se zvýšenou spokojeností. Jde o proteiny, vlákninu a zdravé tuky, protože jejich trávení trvá déle. Kombinací všech dosáhnete největšího efektu,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Alyssa Smolen (1). Na základě těchto informací lze snadno odvodit, že pochutiny s nízkým nebo vůbec žádným obsahem těchto klíčových složek nemají sytící efekt. Týká se to především sladkostí (2), což asi není tolik překvapivé. Co ale další nepřátelé uspokojeného bříška?

Bílý chléb a chipsy

Bílý chléb možná vyvolává příjemné vzpomínky na dětství, kdy jste ho nikdy neměli dost. A tady je důvod. „Rafinované sacharidy bez vlákniny vás zaplnit ani nemohou,“ objasňuje další americká výživová terapeutka Meggie Connelly. Mnohem lepší volbou jsou podle ní produkty celozrnné. Jen tak mimochodem, hodně podobně to funguje i u rýže – místo klasické bílé sáhněte raději po celozrnné, jako je třeba jasmínová nebo basmati. Na pořádný hlad budete mít nakročeno i po konzumaci slaných smažených brambůrek. Sice v sobě mají nějaký tuk, ale ten vám k ničemu nepomůže. Extra pocit nasycení nečekejte ani po vaječných bílcích. A teď se posuneme k nápojům.

Pozor na alkohol a ovocný džus

Když pijeme alkohol, játra se soustředí na jeho odbourávání, což může narušit regulaci glukózy v těle. Výsledkem je snížení hladiny cukru v krvi a touha po něčem k snědku. K tomu přispívají i sladké složky a sirupy obsažené v koktejlech. Také ovocnému džusu kupodivu schází živiny, které umějí zasytit. Tak se nedivte, že po skleničce míříte rovnou do ledničky.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/foods-that-make-you-hungrier-8703616, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3627933/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba