Prostreno.cz

Prodlužte výrazně trvanlivost čerstvých vajec

Mohou vejce v poživatelném stavu vydržet sedm týdnů? Navíc bez potřeby chlazení? Prý jako nic, tvrdí vědci! Ti právě testují jistou přírodní složku, která na nich vytváří hodně speciální ochranný povlak, díky kterému se nezkazí ani v pokojové teplotě.

Vejce jsou jedním z nejstarších a nejvíce spotřebovávaných produktů na světě. Už naši předci je oslavovali jako symbol života a plodnosti! Své místo si našly nejen v kuchyních, ale i umění a mnoha legendách. Ačkoli se od dávných dob hodně změnilo, jedno zůstává stejné – vejce stále patří mezi základní potraviny, které doma nikdy nechybí. A nyní přichází další zajímavý milník v jejich éře.

Konec plýtvání?

Možná to znáte i vy. Velké plato, byť je za zvýhodněnou cenu, kupovat nechcete, aby se vám vejce nezkazila. Ono to s jejich trvanlivostí vůbec bývá problematické! Tomu je ale zřejmě konec. Američtí vědci z Louisianské státní univerzity přišli s novou metodou uchovávání, která zaručí neuvěřitelně dlouhou trvanlivost i bezpečnou konzumaci. Jejich objev spočívá v použití chitosanu – přírodní složky získané z krunýřů korýšů, jež vytváří ochranný povlak zamezující ztrátě vlhkosti a chránící před útokem bakterií.

Skoro dva měsíce klidu

Zasvěcení odborníci tvrdí, že tento zlepšovák může prodloužit životnost vajec až na sedm týdnů, a to i při skladování v pokojové teplotě. „Takový inovativní postup je mnohem ekologičtější, protože nevyužívá kyseliny ani nevykazuje silný štiplavý zápach, který běžně vzniká při chemickém ošetřování potravin,“ vysvětluje americký vědec Yupenga Gao. Koneckonců, chitosan se jako šetrný konzervant ovoce, zeleniny i některých léků využívá už poměrně dlouho, až nyní se ale začal zkoušet právě na vejcích. A výsledky jsou slibné.

Co to znamená pro spotřebitele?

I když je celý proces stále v experimentální fázi, už teď je prý jasné, že se osvědčí. Díky tomu budeme brzy moci skladovat vajíčka bez potřeby chlazení, aniž bychom se museli obávat zdravotních následků. To by mohlo změnit způsob, jakým je nakupujeme a spotřebováváme, myslí si experti z americké Louisiany.

Zdroj: www.nypost.com/2024/12/18/lifestyle/food-scientists-found-a-way-to-keep-raw-eggs-fresh-longer/#!






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Domácí granola

30min
(2 hlasů)

Omeleta s parmezánem

35min
(20 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba